Bodström – en man med många roller och problem

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Thomas Bodströms roller som både politiker och advokat ifrågasätts starkt.
NYHETER

Toppolitiker, advokat och opinionsbildare.

Thomas Bodström spelar många roller.

Det är det som är problemet.

I dag sparkar riksdagen igång efter helgerna med en partiledardebatt. Men Thomas Bodström (s) har annat för sig än att lyssna på Reinfeldt och Sahlin.

Som praktiserande advokat och målsägandebiträde finns Bodström i stället i Ystad, på rättegången mot operasångaren Tito Beltran. Bodström representerar barnflickan som hävdar att hon våldtagits.

Så långt är det inget problem. Ambitiösa riksdagsledamöter kan följa viktiga debatter i riksdagen i efterhand, på nätet.

Stort ansvar

Men Thomas Bodström är inte bara riksdagsledamot. Han är också ordförande i riksdagens justitieutskott. Det betyder att han leder sammanträdena och sköter förhandlingarna i utskottet.

Det anses innebära så mycket mer arbete, och ansvar, att Bodström i likhet med andra utskottsordföranden får extra betalt. 10 580 kronor i månaden.

Justitieutskottet har bland annat hand om frågor som rör domstolar, åklagare och polisen. Alltså myndigheter som Thomas Bodström kommer i kontakt med i sitt andra jobb, som advokat.

Justitieministern skulle aldrig kunna extraknäcka som advokat. Att den nuvarande ordföranden gör det står inte i strid med några regler. Det handlar snarare om lämplighet.

Hur uppfattas han?

Att riksdagsledamöter inte sitter inburade på Helgeandsholmen är i och för sig värt all heder. Men frågan är hur Thomas Bodström uppfattas?

I tingsrätten kan han ha partikamrater som nämndemän. Som advokat ska han tillvarata sin klients intressen. Som ordförande i justitieutskottet är hans uppgift att se till det allmännas bästa.

Vilken roll Thomas Bodströms spelar för tillfället är inte solklart. Det ställer till problem.

FAKTA

Attackerna mot Bodström

”Han sitter i ett utskott som ska stifta de lagar som domstolarna har att följa. Vi ser det som väldigt problematiskt. Det är dags att han väljer mellan politiken och advokatuppdragen.”

”Som målsägandebiträde har han som uppdrag att påverka domstolen, medan han som riksdagsledamot inte får påverka domstolen. Det där blir lite svårt.”

”Han får prioritera, antingen satsar han på sin advokatkarriär eller så satsar han på politiken.”

Jag hörde inte det gnället när Peter Althin satt i utskottet. Är man tillåten att vara advokat måste man få vara det. Jag förstår inte varför de borgerliga ledamöterna kräver särskilda Bodströmregler.

l Riksdagsledamot (s). l Ordförande i riksdagens justitieutskott. l Ordförande i Ecpat. l Advokat i Borgström & Bodström advokatbyrå.