Apple startar filmuthyrning på nätet

Har avtal med alla stora Hollywood-bolag

Foto: REUTERS
Apples grundare och chef Steve Jobs håller låda.
NYHETER

SAN FRANCISCO. Videobutikerna får huka sig.

Apple startar filmuthyrning på Nätet via Itunes

Alla de stora Hollywood-bolagen är med på tåget.

Apple börjar hyra ut film i gratisprogrammet Itunes. Många andra har försökt lansera film via bredband, men ingen har lyckats få med alla de stora aktörerna i Hollywood tidigare.

Alla nya filmer från 20th Century Fox, The Walt Disney Studios, Warner Bros., Paramount, Universal Studios, Sony Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (Mgm), Lionsgate och New Line Cinema kommer att finnas på Itunes.

I Sverige första halvåret

Dessutom kommer en katalog av äldre populära filmer också att läggas till tjänsten. I Usa startade uthyrningen redan i kväll. I Sverige väntas den komma igång under första halvåret enligt källor inom Apple. Målet är att ha tusen titlar tillgängliga i slutet av februari.

Filmerna kan ses på en dator, pc eller mac, på Ipods som klarar video och på Iphone - för de svenskar som lyckats skaffa en sådan.

Men man kan också välja att se filmen på sin platt-tv direkt. För att göra det måste man antingen ansluta en dator eller köpa tv-boxen Apple tv som kostar 2 795 kronor. Då behöver man ingen dator utan klarar sig med en bredbandsanslutning.

De som har platt-tv kan också välja att hyra filmerna i hd-kvalitet. Redan från starten i natt finns ett hundratal filmer i hd att välja på.

— Vi har under det senaste året sett att det folk mest vill göra är att kunna se på film på olika sätt och nu gör vi det möjligt att hyra och se film när man är ute, vid datorn eller framför tv:n, säger Steve Jobs.

Möjligt byta apparat

Det blir möjligt att byta apparat medan man ser filmen. Man kan börja på tv:n och sedan fortsätta på sin Ipod eller tvärtom.

Filmer kostar i USA motsvarande 25,50 kronor att hyra för nyutkomna filmer. I hd-kvalitet kostar nya filmer 32 kronor styck att hyra.

Du har 30 dagar på sig att se filmen sedan man hyrt den. När du börjat se den måste du se klart inom 24 timmar. Men under den tiden kan du se filmen hur många gånger som helst. Nya filmer ska finnas på Itunes senast 30 dagar efter det att de släppts på video.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM