Kung i matbaren

Foto: Robin Lorentz-Allard
Findrinkar samsas med finmat i Pontus! bardel.
NYHETER

Även om du inte har lust - eller råd - att lägga en helkväll på nån av stans bästa restauranger finns det möjlighet att smaka på lyxen i baren. Med ambitiösa barmenyer och fina drinkar är ett besök där minst lika trevligt som i matsalen. Här är sex barer och bakfickor värda ett besök!

Foto: Restaurang Mathias Dahlgren.
Full fart i köket hos Mathias Dahlgren.

» Operakällarens bakficka Sedan 1962 har folk kunnat slinka in på Bakfickan för att äta god husmanskost. Här finns plats för 28 gäster vid den långa bardisken i mitten av restaurangen och vid några små separata bord. Bordsbokning är inte möjlig.

» Vassa Eggen Vassa Eggen är inte bara en restaurang med höga ambitioner - i baren kan man slå sig ner och ta in "bites" - små rätter med stora smaker. Lammlägg, moules och laxcarpaccio är tre exempel på bites.

» Le Bar Rouge Fina franska restaurangen Le Rouges bar har en separat ingång från Österlånggatan och två våningar. Drinkarna håller toppklass och för dig som vill pröva Le Rouges kokkonst utan att äta en hel meny i restaurangen är barmenyn en bra start.

» Pontus! Härligt inredda Pontus! bar erbjuder förutom utsikt över matsalen även ostron, dim sum och sashimi. Bar-djs håller takten torsdagar till lördagar.

» Matbaren, Mathias Dahlgren Upp-till-skyarna-höjda Mathias Dahlgrens restaurang har en 50 platser stor matbar, där man kan följa kockarnas slit i det öppna köket. Även om du inte bokat bord kan det finnas plats - matbaren bokas aldrig helt fullt.

» Köket, Gondolen Du kan njuta av Erik Lallerstedts kök utan att sitta i restaurangen - "Köket" ligger som det låter nära köket och ger dig god mat för en mindre peng.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm