Flator som inte passar in i flatnormen

Flata är inte synonymt med attraktivitet utan istället en strävan efter att avköna hela vårt samhälle

NYHETER

Daniel, Tomas, Stefan, Petter och Roger är bögar som inte trivs i bögnormen. De har tröttnat på den schabloniserade bilden av bögar och väljer rätten att vara bög på sitt eget sätt.

Nu anser jag att det är dags för flatorna att göra detsamma.

För visst finns vi, vi flator som känner att vi inte passar in i flatnormen. Inom många av oss så bor det en liten fjolla som sneglar misstänksamt på flator med tjockbågade glasögon, ofärgat hår i någon diffus frisyr, rinnande snus under läppen och pösiga jeans som visar stjärtskåran.

Det verkar ha blivit en trend att kalla sig queer. Queer betyder i stora drag ”annorlunda” vilket då får mig att ifrågasätta varför i stort sett alla dessa queerfolk ser ut och beter sig som om de var klonade. När jag hamnade på en queerkväll i somras så var det jag som kände mig annorlunda bland allt det bruna, noppiga och udda. Mitt läppglanskladdande möttes av suspekta blickar och mina rasslande armband tycktes eka i den fullsatta lokalen. Det var tydligt att jag stod utanför deras subkultur.

"Flata är inte synonymt med attraktivitet"

Flata? Men du är ju snygg! Är en kommentar som jag har mötts av ett antal gånger. Flata är inte synonymt med attraktivitet utan istället en strävan efter att avköna hela vårt samhälle. Feminina tjejer befinner sig längst ner i näringskedjan i flatvärlden och deras kvinnliga attribut ses ofta som tecken på svaghet och försök till att efterlikna det heteronormativa idealet.

När jag med stapplande steg snubblade ut ur garderoben så var det inte detta jag väntade mig. Den naiva lilla flickan inom mig var beredd på att bli mottagen med öppna armar och idel lovord. Istället så iakttog jag förvånat de oskrivna regler som gällde inom flatnormen och undrade vad fan jag hade gett mig in på. Men nu är jag här och min önskan är att upplösa flatnormen och tvätta bort den stereotypa bilden av flator. För vi finns, vi flatfjollor!

FAKTA

Manuela Gaetani

Bor: i Malmö

Ålder: 27

Sysselsättning: Läser kreativ marknadsföring parallellt med en författarutbildning.

Intressen: Skriva, familjen och vännerna, äventyr.

Läsarartikel

Vill du också skicka in din artikel för publicering på aftonbladet.se? Mejla oss på: [email protected]

Glöm inte att bifoga en bild på dig själv och kontaktuppgifter.

Manuela Gaetani