”Vi klarar inte av det själva”

Swedbanks säkerhetschef Bertil Ellvén: Vi tittar alltid över säkerheten

NYHETER

Två rån mot Swedbank – på samma dag.

Säkerhetschef Bertil Ellvén säger att bankerna behöver hjälp.

– Vi klarar inte av det här själva, säger han.

Strax innan klockan 9 i morse rånades Swedbank i Västerhaninge. En dryg timme senare rånades ett annat Swedbank-kontor i Landskrona.

Bertil Ellvén, säkerhetschef vid Swedbank, säger att bankerna har ett eget ansvar för sin säkerhet, men att de behöver hjälp.

– Jag vill inte gå in exakt på vilka skydd vi har, men det är bland annat tidlås, bevakning och en del annat. Det är gemensamma nivåer och regler som tas fram tillsammans inom Svenska bankföreningen, säger Ellvén.

– Vi tittar alltid över säkerheten, och det gör alla banker efter ett rån. Men det viktigaste vapnet mot rånen är att polisen griper rånare så snabbt som möjligt, allra helst innan de hinner genomföra rånen, säger han.

Hur stort är ert ansvar?

– Vi har naturligtvis ett stort ansvar och bankerna tar det ansvaret genom att vidta en rad säkerhetsåtgärder, men vi klarar inte av det själva. Här måste vi ha hjälp av det övriga samhället, att rånare grips och döms. Det spelar ingen roll vilka säkerhetsåtgärder vi har om man inte griper rånare.

Har rånen mot Swedbank ökat eller minskat?

– Det gick ner kraftigt i mitten av 90-talet, tack vare de säkerhetsåtgärder som vidtogs med tidlås med mera. Och jämfört med början av 90-talet är det få rån nu. Men ett bankrån är ett för mycket, med tanke på vad personalen utsätts för.

Hur många rån sker nu?

– Jag har inte siffrorna i huvdet, men det ligger kring 40-50 bankrån om året, exklusive värdetransportrån.