Livet som Ken – docka

Karin Andersson: När blir bringorna för välrakade?

NYHETER

Att vara vacker är viktigt. Viktigare än de hungriga barnen i Afrika och andra fundamentala orättvisor. Kanske till och med viktigare än en färsk säsong av Let´s Dance. Ingen nyhet där. Skönhetsindustrin sveper över våra liv som en välvaxad tornado och lämnar inga överlevande. Hårdast drabbade är männen, som brukade komma undan med vad som helst. Men inte längre. Den moderna mannen har pashminasjalar runt halsen, polerade naglar, concealer under ögonen och skymten av en väldefinierad bringa gyllene av spray tan. Han är metrosexuell.

Bortom all räddning

Metrosexuella män skrämmer vettet ur mig. De får mig att känna mig väldigt okvinnlig. Jag är redan från början rätt manhaftig till min läggning, så för att jag ska kunna känna mig liten, mjuk och feminin behövs det en reslig skogshuggare med jättelabbar, och en yxa.

Jag vet, det är politiskt inkorrekt att säga så. Förlåt då. Men ni förstår, om det inte vore männens uppgift att få mig att se kvinnlig ut, skulle jag ju inte ha något att skylla på för att jag är en slusk och en slacker. Och så kan vi inte ha det. Det är därför med skräck som jag ser de medvetna karlarna spridas från städerna och ut över landet med en väldig fart. I Stockholm är de redan bortom all räddning, till och med på Söder.

Det är han med välrakad pung...

Du känner enkelt igen den metrosexuelle. Det är han med välrakad pung och bryn noppade intill perfektion. Det är han som vill låna din plattång, böjer ögonfransar och lägger ansenliga belopp på exklusiv skincare for men. Han vet vilka modehus som har den tjusigaste vårkollektion och hur man bäst oljar en tvättbräda. Och jämställdhet i all ära, men när blir männen för vackra? För medvetna. När blir bringorna för välrakade? Och är jag verkligen den enda som kan känna ett stygn av saknad efter den ovårdade, orakade jeansslusken? Ni vet, han med tovigt morgonhår och gårdagens t-shirt som inte ser ut som en Ken-docka. Han som halsar direkt ur mjölken och inte har en aning om vad en ögonskugga är. Jag lägger alla mina röster på en comeback för Curt Cobain, hans trasiga jeans och orakade haka. Lite för att det är hett, men mest för att det är min sista chans att själv efterlikna ett stycke kvinna.

FAKTA

Namn: Karin Andersson

Ålder: 26

Sysselsättning: arbetar med försäljningsservice och läser journalistik

Intressen: roliga ord och semantiska utsvävningar, pin-up flickor från 50-talet, popkonst, fotografering och resor

Läsarartikel

Vill du också skicka in din artikel för publicering på aftonbladet.se? Mejla oss på: [email protected]

Glöm inte att bifoga en bild på dig själv och kontaktuppgifter.

Karin Andersson