Retad tiger bet ihjäl zoo-besökare

Narkotikapåverkade pojkar erkänner att de hetsat djuret till attack

NYHETER

En tiger bet på annandag jul ihjäl en 17-årig pojke på San Francisco zoo i USA.

Polisutredningen visar nu att en grupp berusade och knarkpåverkade tonårspojkar retat djuret tills det anföll, skriver nyhetsbyrån AP.

Det var totalt kaos och panik när den stora tigern lyckades rymma från sin bur på San Francisco zoo dagen efter julafton förra året.

Djuret bet vilt omkring sig och människor skadades svårt. En 17-årig pojke, Carlos Sousa Jr, avled sedan tigern huggit honom i halsen.

Provocerade djuret

Enligt polisen är det nu klart att den omkomne pojken och två av hans kamrater retat och provocerat tigern inför attacken. Så här skriver polisinspektör Valerie Matthews i sin utredning:

“Ett av de tre offren vid tigerattacken på San Francisco var narkotikapåverkad och medger att de skrikit och viftat mot djuret medan de stod ovanpå staketet runt djurets inhägnad“

Utredningen visar att en av de inblandade pojkarna, Paul Dhaliwal, 19, berättat att han och två kamrater retat djuret. Däremot förnekar han bestämt att de kastat föremål på tigern för att provocera den.

Nyhetsbyrån AP skriver att han har berättat för sin omkomne kamrats pappa att de stod på ett meterhögt metallräcke vid kanten till tigerns inhägnad när attacken inträffade.

För lågt staket

– När de gick ner hörde de ett oväsen i buskarna. Sedan kom tigern hoppande mot dem, säger han.

Enligt utredningen var inhägnaden mer än en meter lägre än minimistandarden, och myndigheterna tror nu att tigern hoppade eller klättrade ut.

De tre pojkarna uppges dessutom ha varit alkohol- och narkotikapåverkade när de besökte djurparken.

För ett år sedan blev en djurskötare svårt riven av en tiger i samma djurpark. Då såg skräckslagna besökare hur djurskötaren fick ena armens muskler avslitna vid matningsdags. Utfodringshuset stängdes för publiken efter den händelsen för att byggas säkrare och det återöppnades i september.

ARTIKELN HANDLAR OM