Stränga straff för SEB-svindlare

Huvudmannen döms till 7 års fängelse

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
NYHETER

SEB-härvan har beskrivits som ett av de största bankbedrägerierna i svensk historia. I dag fick de inblandade sina domar.

Den 39-årige huvudmannen döms till 7 års fängelse och hans 50-årige kollega till 5 års fängelse.

Den 47-årige bankmannen döms till 2,5 års fängelse.

Enligt SEB har man förlorat cirka 200 miljoner kronor i svindeln. Den 39-årige huvudmannen och hans 50-årige kollega, samt den 47-årige bankmannen åtalades för grov trolöshet mot huvudman.

39-åringen döms till 7 års fängelse och hans 50-årige kollega till 5 års fängelse för grovt bedrägeri och och bokföringsbrott. Den 47-årige bankmannen döms till 2,5 års fängelse.

Falska fakturor

De två bolagsmännen har systematiskt upprättat falska fakturor till företag i Asien och Sydamerika, enligt åtalet. Därefter har de använt de oriktiga fakturorna som pant för lån. Till sin hjälp har de haft banktjänstemannen som lämnat felaktiga uppgifter till bankens kreditprövning och även själv beviljat stora lån till bolagen.

39-åringen har erkänt delar av det som lagts honom till last medan 50-åringen hela tiden har förnekat brott och hävdat att han blivit grundlurad av sin kompanjon, uppger Göteborgs-Posten.

Åklagaren Olof Sahlgren yrkade på sju års fängelse för den 39-årige huvudmannen och sex års fängelse för hans 50-årige kompanjon, samt näringsförbud för båda. För den inblandade bankmannen krävde åklagaren fyra års fängelse.

Trots de långa fängelsestraffen är samtliga tre män på fri fot, då tingsrätten inte bestämt att männen ska frihetsberövas i avvaktan på att domen vinner laga kraft, uppger TT.