Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ministrarna vägrar fatta rätt beslut – trots alla varningar

Vem ska ta ansvaret för utfiskningen?

Yrkesfiskarna? Politikerna?

Eller är det kanske konsumenterna?

I dag, när torsken och de flesta andra stora matfiskarna har minskat med mellan 80 och 90 procent i alla svenska vatten, och vi tycks vara på väg att upprepa exakt samma misstag som man gjorde utanför New Foundland i början på 1990-talet – då jordens största torskbestånd kollapsade för att sedan inte återvända – har nu utbrutit en storm av angrepp åt alla håll.

Alla skyller på alla

Svenske fiskeriministern Eskil Erlandsson (c) skyller på kollegorna i EU, yrkesfiskarna angriper forskarna och konsumenterna är förbannade på alla inblandade.

I höstas fångade Fiskeriverkets två forskningsfartyg inte ett enda torskyngel i södra och mellersta Kattegatt, och endast 20 individer äldre än två år.

Det här är den starkaste varningssignalen som över huvud taget går att prestera, men ändå fattade inte EU:s ministrar det enda rimliga beslutet: att tillfälligt stoppa fisket för att låta de återstående två årsklasserna leka och säkra beståndet för framtiden.

Yrkesfisket menar nu att det är fel på forskarnas metodik och har krävt att forskningen ska granskas bland annat för att den inte tagit hänsyn till sådant som varmare vatten och möjlig inverkan av växthuseffekten.

Jag hoppas innerligt att eventuella utredare sätts på planet till Kanada och lyssnar till vad marinbiologerna där berättar: om årslånga utredningar kring faktorer som kallare vatten, innan exakt samma sak visade sig som just nu sker i våra vatten: mindre och mindre fisk i forskningstrålarna, samtidigt som yrkesfiskarna har lättare än på länge att fylla sina kvoter.

Rekordhög fångst

Att de sista torskarna samlas i så kallade ”hyper-aggregations” är förklaringen. Den kanadensiske marinbiologen George Rose berättar i en BBC News-intervju att trålflottans fångst per ansträngning var rekordhög just det sista året innan torsken kollapsade. En före detta yrkesfiskare råder sina europeiska kolleger att vidta drastiska åtgärder innan det är för sent. ”Vårt fiske är borta nu”, säger han. ”Allt på grund av girighet och dumhet.”

Vems ansvaret är? Med all den information som finns, alla varningar som finns är svaret enkelt. I dagsläget skulle jag inte anförtro Europas fiskeriministrar med så mycket som min sons akvarium.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet