Mia Farrow stoppades av polis

Fick inte hålla minneshögtid för Röda khmerernas terror

NYHETER

Kambodjansk polis vägrade tillåta Mia Farrow och andra att hålla en minneshögtid vid museet för Röda khmerernas terror.

Demonstranterna möttes på söndagen av ett hundratal poliser med batonger som vägrade släppa fram den.

Foto: REUTERS
Mia Farrow stoppades av polis i Kambodja.

Skådespelerskan Mia Farrow är ansiktet utåt för gruppen Dream for Darfur, som agerar för ett slut på terrorn mot civilbefolkningen i Darfur i Sudan.

De ville gå in i museet Tuol Sleng, ett före detta gymnasium som blev Röda khmerernas tortyrcentrum under deras regim 1975–79.

– Darfur har ingenting att göra med Kambodja. Protestera i Darfur! kommenterade Phnom Penhs polischef Touch Naruth för journalister efter den korta kraftmätningen som aldrig kom till handgripligheter.

OS-fackla

Farrow och de övriga demonstranterna hade planerat att tända en symbolisk olympisk fackla på skolgården.

De har redan hållit sådana punktdemonstrationer i Tchad, Rwanda, Armenien, Tyskland och Bosnien. De vill försöka förmå Kina att utöva press mot Sudans regering så att den stoppar våldet i Darfur.

Peking är värd för Olympiska spelen 2008. Människorättsgrupper hoppas kunna utnyttja publiciteten kring landet för att påverka dess ofta kritiserade utrikespolitik.

Kina har investerat mycket i Sudans oljeutvinning och har anklagats för att kränka internationella regler genom att sälja vapen till Sudan.

Massmord

Enligt internationella experter har omkring 200000 människor dödats och 2,5 miljoner drivits på flykten under flera års milisterror och inbördesstrider i Darfur. Sudans regim anger antalet döda till bara 9000.

Mia Farrow sade i en intervju inför demonstrationen att Phnom Penh sätter Pekings intressen före minnet av offren för Röda khmerernas terror, som kostade mellan 800000 och 2 miljoner människor livet. Kina är en viktig biståndsgivare till Kambodja.

Men den kambodjanska regeringen slog ifrån sig.

– Det de vill göra i Tuol Sleng är inte hedra Röda khmerernas offer utan utnyttja kambodjanska dödskallar för att påverka Kina. Det är en förolämpning mot det kambodjanska folket! sade en regeringstalesman.