Bro stängdes av i sju timmar

Så stora blev skadorna efter stormen

I Herrljunga blåste ett plåttak av.
NYHETER

Stormen bedarrade, men hårda vindar piskade Upplandskusten och Gotland ännu på söndagsmorgonen. Nästan 5000 hushåll var då utan el.

I Uddevalla svämmade Bäveån över.

Lördagens storm, som drog in över Västkusten och vidare mot nordost, blev inte så allvarlig som befarats. Det norske meteorologiske Institutt, som namngav stormarna Gudrun och Per, ansåg inte ens ovädret betydelsefullt nog för att döpas.

Plåttak blåste av

I järnvägsknutpunkten Öxnered utanför Vänersborg revs på lördagen en kontaktledning ner av den hårda vinden. Det medförde att tågen inte kunde passera och passagerarna fick åka buss under några timmar. Uddevallabron, där E6-trafiken passerar Byfjorden, stängdes av i drygt sju timmar.

I Herrljunga blåste ett större plåttak av och i Jönköpings kommun öppnades värmestugor för dem som behövde värme och vatten.

Även i Stockholm blåste det hårt på lördagskvällen och natten till söndagen. En stor byggnadsställning föll samman och blockerade en av uppgångarna till tunnelbanestationen Östermalmstorg. Men ingen människa skadades.

Bilar skadades

Flera bilar blev däremot skadade när ett mobilt dass for av taket på en byggbarack i blåsten på Bastugatan i centrala Stockholm.

– Det är en Baja-maja som har fallit ner och skadat två bilar, sade Ann-Charlotte Wejnäs, presstaleskvinna vid polisen i Stockholms län.

Tidigt på morgonen piskade de hårda vindarna också delar av Upplandskusten och Gotland.

Skogsstyrelsen förutspådde stora ekonomiska konsekvenser för skogsägare i delar av Götaland.

SMHI larmade om mycket höga vattenflöden runt Vänern. Vägverket följde utvecklingen, men sade att det inte var någon omedelbar fara för att vägar skulle rasa.

Skogen stod pall

Stormen fällde ett antal träd, men totalt sett verkar skogen ha stått pall ganska bra.

– Vi har inte gjort någon fullständig inventering, men rapporter från Västra Götaland, Småland och Sörmland säger att det är betydligt mindre skador den här gången än efter stormen Per, säger Magnus Fridh, chef för analysenheten på Skogsstyrelsen, till TT.

I stormen Per förra året föll 16–18 miljoner kubikmeter träd. Stormen Gudrun 2005 var ännu värre med runt 70 miljoner kubikmeter stormfällda träd.

Helgens stormvindar har enligt rapporterna till Skogsstyrelsen inte dragit ner några hela skogspartier.

– De träd som har ramlat har stått i kanten på kalhyggen eller utmed vägar och så är det en del enstaka träd inne i skogen som drabbats, säger Magnus Fridh.

Det verkar vara mest granar som stormen har fällt. Det gör att risken för angrepp av granbarkborrar är stor.

– Granbarkborrar trivs i vindfällda granar, så det gäller att skogsägarna ser över sina marker och röjer upp även enskilda vindfällor, säger Magnus Fridh.

Ett problem för skogsägarna är att det ännu inte är någon tjäle i marken i södra Sverige och att det särskilt i de västra delarna är mycket blött i markerna så det är svårt att ta sig in i skogen med tunga maskiner.

– Träden måste inte röjas bums, men de måste vara ute ur skogen före sommaren, säger Magnus Fridh.