Hårda strider på Sri Lanka

Kriget blommar ut efter bruten vapenvila

NYHETER

Sedan vapenvilan avbröts i Sri Lanka har nya stridigheter blossat upp på flera platser.

Över 40 människor uppges ha dödats under söndagen.

Foto: REUTERS
Militären undersöker en misstänkt bomb i staden Colombo. Över 40 människor uppges ha dödats i strider på Sri Lanka under söndagen.

Sri Lanka skakas nu åter av nya strider mellan regeringsstyrkor och rebellstyrkorna De tamilska tigrarna.

Enligt regeringsföreträdare har militära styrkor skjutit ihjäl 41 rebellsoldater vid olika sammandrabbningar under söndagen.

Striderna ska ha pågått i avlägsna byar i norr, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Regeringstrupper ska också ha beskjutit en flotta från de tamilska tigrarna med artillerigranater, samt dödat 39 rebellsoldater under lördagen.

Om uppgifterna stämmer gör det helgen till en av de mörkaste perioderna sedan regeringen ensidigt hävde vapenvilan för två veckor sedan.

Uppgifterna om dödade har dock inte bekräftats av oberoende grupper.

Båda sidor i konflikten har vid upprepade tillfällen anklagats för att överdriva motståndarsidans förluster, samt underdriva sina egna.

Sant är dock att inbördeskriget, som pågått i 24 år, krävt över 70 000 liv och ödelagt önationens ekonomiska och sociala utveckling.

De tamilska tigrarna har kämpat sedan 1983 för en självständig stat i landets norra och östra delar. Bakgrunden är det förtryck som majoritetsbefolkningen singaleser har utövat mot minoriteten tamiler.

ARTIKELN HANDLAR OM