Skördade morötter – i januari

NYHETER

Två fina morötter drogs i går upp i ett trädgårdsland i Skepplanda, nordost om Kungälv.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Gröna fingrar Joachim Augustsson säger sig vara helt grön som odlare – men visar tydliga tecken på tidig talang.

–?När jag tittade ut genom fönstret från övervåningen såg jag ett par orange knappar med blast. Jag blev väldigt förvånad, säger Joachim Augustsson.

Han hade sått både gurka, dill och morötter i somras. Inget kom upp, bara lite blast som sniglarna tog.

–?Det var mitt första försök att odla! Jag är en riktig amatör.

Tål låga plusgrader

Men som han säger, den som väntar på något gott ... Än har han inte smakat, dock.

Ingela Jagne, trädgårdskonsulent, förklarar fenomenet:

–?Morötter tål ganska kyligt väder, ner till 5–7 grader. I och med att det varit så varmt kan de fortsätta att växa lite långsamt. Morötter är tvååriga, så om de lämnats kvar skulle de ha blommat nästa år.

Moroten är bland våra mest älskade rotfrukter. 2005 åt vi 8 kilo per person.

ARTIKELN HANDLAR OM