Dramatens drottning

Foto: Roger Stenberg
Någon höjdskräck är det inte tal om. Elin Klinga, 38, har nått höga höjder på Dramaten, här som Drottning Kristina i pjäsen "Tre Kronor".
NYHETER

Hon har varit nära att sluta som skådespelerska flera gånger. Men nu är Elin Klinga ett av Dramatens största dragplåster.

– I dag kan jag behärska min nervositet, säger hon.

Punkt SE träffar Elin Klinga på Dramaten. Det är bara några timmar kvar till föreställningen ”Tre Kronor”. Där spelar skådespelerskan en av huvudrollerna, som drottning Kristina.

– Jag är jättenervös. Man ska försöka axla det här och leva upp till det som har skrivits så oerhört fint. Men det är också en drivkraft som får mig att arbeta vidare och utvecklas. I dag kväver inte pressen mig.

Annat har det varit. Scenskräcken var nära att sätta stopp för hennes karriär.

– Jag har tvivlat väldigt många gånger på att fortsätta att stå på scenen. Men det positiva med teatern har övervägt scenskräcken och gjort att jag fortsatt. Det är också väldigt svårt att bara byta yrke, det kräver mycket kraft och mod.

I dag är hon ett av de tyngsta namnen på Dramaten. Förutom i ”Tre Kronor” har hon även huvudrollen i ”Drottningen juvelsmycke”. En del av framgångarna kan hon tacka sitt stora retorikintresse för. Hon undervisar i ämnet.

– Min undervisning hjälper mig att utvecklas ytterligare och lära mig ännu mer om mig själv. Och att jag började med retoriken har jag mina stora nervositetsproblem att tacka för, som har lärt mig att hitta fungerande tekniker.

Jonas Andersson

Här spelar hon

Foto: BÖRJE THURESSON

(.se)