Åklagaren kräver fängelse

Slutpläderingar i målet mot Tito Beltran idag

NYHETER

Åklagare Anna Håkansson yrkade på minst två års fängelse för våldtäkt, när rättegången mot Tito Beltran idag avslutas.

– I media har man talat om en cirkus, den tanken har slagit mig också, sade hon i sin slutplädering.

På måndagens förmiddag var det dags för åklagare Anna Håkanssons slutplädering. Hon började med att gå in på de ovanliga förutsättningarna för rättegången.

– Vi har suttit här i många dagar och i media har man talat om en cirkus och det har gjorts jämförelse med OJ Simpson-rättegången. Den tanken har slagit mig också, sade hon.

– Jag har hållit mig ifrån att värdera vittnena under rättegången, men det ska jag göra nu. Vad är det som får folk att associera med cirkus? Vi har en ex-polis som utgett sig för att vara åklagare, vi har en nära släkting på krigsstigen, med mera.

Sen gick Anna Håkansson in på det faktum att före detta polisen Monica Dahlström-Lannes, som varit drivande i att flickan över huvud taget anmälde Tito Beltran, har pratat med flera av de andra inblandade innan rättegången. Att Dahlström-Lannes då skulle ha försökt påverka vittena är inte troligt, menade hon. Hon menade också att det är otroligt att Monica Dahlström-Lannes skulle ha utgett sig för att vara åklagare vid samtalen.

– De personer som Dahlström-Lannes haft kontakt med har vi hört och inget tyder på att deras berättelser kommer från henne. De har berättat om vad de har sett och de har hört. Alla minns väl hur OJ Simpson blev friad trots övertygande bevisning. Min farhåga är att det ska bli samma sak här, sade åklagaren.

Berömde barnflickan

Den vid tillfället 18-årige barnflickan har agerat exemplariskt och är mycket trovärdig, anser Anna Håkansson.

– Hon var en drömmålsägande för en åklagare. Hon var klar, tydlig och detaljerad och gav svar på varför hon mindes vissa saker och glömt annat. Hon klarade försvarets pressande frågor galant och gav en trovärdig förklaring till varför hon väntat så länge med att anmäla den här våldtäkten. Hon uppfyller alla kriterier på att ha berättat om en självupplevd upplevelse.

– Vad innebär det att Maria Lundqvists minnesbild inte stämmer överens med det som barnflickan berättat? undrade åklagaren retoriskt och svarar själv.

– Det är inget konstigt. Hon har berättat att hon var uppriven och förtvivlad. Sedan har det gått åtta och ett halvt år utan att de talat om saken. Däremot finns det inget utrymme för missförstånd vad hon råkat ut för. Det måste ställas i relation till vad Tito berättat om. Enligt honom skulle flickan invigas i kärlekens mysterier, eller hur man ska uttrycka det. För övrigt tror jag inte ett smack om vad Tito Beltran berättat. Det hände ju ingenting? Ändå kunde han beskriva i detalj vad som hände. Det var ju inte första gången som han vänslats på ett hotellrum.

”Våldtäkt utan förmildrande omständigheter”

I sin avslutning konstaterade åklagaren Anna Håkansson att det inte är möjligt att barnflickan ljuger om övergreppet.

– Slutligen ska man fråga sig om det finns någon annan anledning för barnflickan att berätta och genomlida en rättegång? Det gör det inte. Det hon har berättat är det som hände och det som är sant. Det hon beskriver är en våldtäkt utan förmildrande omständigheter. Tito Beltran har utnyttjat henne. Straffminimum är två års fängelse. Jag menar att man inte ska gå under detta. Fram tills i dag har Tito Beltran suttit häktad, det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas. Det är samma förutsättningar som gäller nu. Om man får tro tidningarna så kommer Tito att lämna landet snarast och klippa sitt pass, så jag menar att han ska bli kvar i häktet.

Vad är det åklagaren menar har hänt exakt? undrade rättens ordförande, Främby.

– Könsorganen har vidrört varandra och man har använt våld. Det har skett en sexuell handling, varit ett sexuellt umgänge under tvång, förtydligar åklagaren.