”Jag vill bara komma hem”

Tito Beltan efter frigivningsbeskedet

NYHETER

YSTAD Den första kommentaren Tito Beltran gav efter frigivningsbeskedet gav han till aftonbladet.se.

– Jag vill bara komma hem. Just nu vet jag inte hur det känns, sa den djupt rörde världstenoren med tårarna strömmande.

När rådman Thomas Främby helt kort meddelade rättens beslut att inte längre hålla Tito Beltran häktad, var det som om en stor spänning gick ur Beltran. Han sjönk nästan ihop i sin stol, som förlamad av lättnaden som sköljde över honom.

Strax därpå gick häktesvakten – hans evige följeslagare de sista 45 dagarna – bakom hans rygg och klappade Beltran på ryggen. Strax därpå kom hans hustru Jenny fram till honom och paret kramades och pussade och Tito grät och grät.

– Jag vet inte hur det känns just nu. Jag vill bara komma hem. Rättvisa är skipad, sade han till aftonbladet.se sekunderna senare.

Missade sonens födelsedag

I foajén i Ystads tingsrätt utbröt kalabalik när paret med armarna om varandras axlar gav en improviserad presskonferens.

– Jag missade min sons födelsedag. Nu ska vi hem och fira den, sade den rörde Tito med hustrun vid hans sida.

Åklagare Anna Håkansson vägrar erkänna sig besviken över att Beltran sattes på fri fot och enligt bedömare kan ha tagit ett stort steg mot en friande dom.

– Jag får behandla det material jag får. Jag lägger inga personliga aspekter vid att han blir släppt, säger hon. Dessutom finns fortfarande möjligheten att han kan bli fälld.

Kommer gå vidare

Hon sa sig på förhand tro att han skulle bli släppt.

– Det främsta skälet till det är att gärningen ligger så långt tillbaka i tiden. Man vet aldrig vad som händer när man går in i ett våldtäktsmål och särskilt inte när det är så här gammalt, säger hon till aftonbladet.se.

Spontant känner hon att hon definitivt kommer att gå vidare i händelse av en friande dom:

– Det känns så. Men det beror på hur domen är skriven.