Nya bud för bomäklarna

Lag ska stoppa lockpriser och påhittade budgivare

NYHETER

Namnen på budgivarna blir offentliga. Och lockpriserna försvinner.

Så ska bluffbud som trissar upp bostadspriset stoppas.

– Det är jättebra. Vi har bjudit på säkert 15 hus och visst har man funderat på om vissa bud varit på allvar, säger Anna Nygren, 29.

Foto: Foto: urban andersson
hemliga bud Anna Nygren, 29, Manilva,2, och Gordon Smith, 38, har precis flyttat in i villan i Hässelby. Budgivningen började på 1,9 miljoner – och slutade först på 2,7 miljoner. ” Det är klart att man undrade om somliga bud var äkta”, säger Anna.

Hon och sambon Gordon Smith, 38, har precis köpt en villa i förorten Hässelby i västra Stockholm.

Budgivningen började på 1,9 miljoner och slutade på 2,7 miljoner – en prisökning med nästan 50 procent.

– Om budgivningen startat med ett riktigt marknadspris i stället för lockpris så hade vi nog köpt hus här tidigare. säger Anna.

– Vi har tittat på säkert 15 hus i området. Men vi blev skrämda av att priset steg så snabbt och drog oss ur i början.

Efter att ha kommit tvåa på en rad hus började de förstå.

”Stor skillnad”

– Nu vet vi att det handlar om helt andra priser i verkligheten jämfört med annonserna. Vi har fattat att det fungerar så här, men jag tycker inte att det är bra med så stor skillnad.

Budgivningen skedde via sms och hela affären var klar på fyra dagar.

Vilka som bjöd emot har familjen ingen aning om.

– Det började på en tisdag och på fredag fick vi veta att det var klart. Sedan skrevs papperen på söndagen och mäklaren hjälpte oss med lånen, säger Anna.

Budgivningen var inte okomplicerad.

Halvvägs hörde mäklaren av sig och sa att de vunnit.

”Hundra tusen till”

– Då var det 2,6 miljoner. Men sedan ringde han igen och sa att de fått ett nytt bud. Det blev nästan tio varv och hundra tusen till innan det var klart.

– Det är klart att man undrade om somliga bud var äkta. Men den vi köpte av sa att familjen vi bjöd mot skaffat ett annat hus i samma område, så vi blev nog inte lurade.

FAKTA

Köpare ska få veta vem som bjudit

Den som vinner en budgivning ska få reda på övriga budgivare, för att stoppa bluffbud. Men rätten att ta tillbaka ett bud blir kvar.

Bostadsannonser ska innehålla ett beräknat marknadspris, för att stoppa lockpriser.

Mäklarna ska få rätt att ta betalt för fler tjänster än bara själva mäklarjobbet. Till exempel att hjälpa köparen med bolån.

Utredningen om den nya fastighetsmäklarlagen har tagit två år och överlämnas till regeringen den 29 januari. Utredaren föreslår att den nya lagen börjar gälla den 1 januari2009.