Så vinner du en miljon

Här är lotterna med bästa vinstoddsen

NYHETER

Är spargrisen tom?

Kanske en lott kan göra susen.

Men det gäller att välja rätt i lottdjungeln.

En del lotter och spel är mer generösa än andra...

Foto: Per-Ölof Sännås
Miljonär Fd uteliggaren Lars-Anders Esenfjäll från Dikanäs var på gränsen till utblottning när han vann 1,8 miljoner i Tv 4:s morgonprogram.

Chansen är liten - men den finns. Det går att vinna en miljon - eller mer - genom att köpa lotter och spela på turspel.

Men vilka lotter och spel ger bäst odds?

Faktum är att lotterna skiljer sig åt ganska rejält.

En del lotterier är generösa mot spelarna, och ger tillbaka hela 50 procent av insatserna i form av vinster. Andra nöjer sig med 35 procent.

Undvik nitlotterna

Vill du helst slippa nitlotter ska du istället kolla på vinstchansen, eller vinsttätheten som det också kallas. Den anger hur många lotter man i snitt behöver köpa för att vinna över huvud taget.

Men kanske tycker du att småvinsterna kan kvitta - du vill åt storkovan. Då ska du satsa på ett spel med höga vinster.

– Det är upp till lotteriet att fördela vinsterna på lågvinster, mellanvinster och högvinster. Du kan välja att låta jättemånga människor vinna, fast lite lägre summor. Eller så kan du välja att låta väldigt få vinna, men att de som vinner ska vinna väldigt mycket pengar, förklarar Mattias Westholm, vice vd i IOGT-NTO Lotterier.

Han varnar också för otydliga lotter och spel:

– De här siffrorna ska finnas på lotterna. Men en del, som försöker få det att se lite bättre ut än det egentligen är, är inte alltid så tydliga.

Vad vinsterna består av är också intressant. En del lotterier har hög andel varuvinster eller nya lotter, och ganska få kontantvinster.

– Många lotterier tjänar massor av pengar på att ta in varuvinster – billiga handdukar som de köper in i Kina, säger Matts Gustavsson, vd för Ideella Spel, som ger ut Månadslotten.

När varorna sedan dyker upp i vinstplanen tillskrivs de ofta ett betydligt högre värde än inköpspriset - ett sätt att lura dig som lottköpare.

Välgörande överskott

Skulle du ändå förlora kan du trösta dig med att överskottet oftast går till en god sak. I Sverige får inte vem som helst ordna lotterier och turspel - för att få godkänt hos Lotteriinspektionen krävs att överskottet går till ”allmänna eller allmännyttiga” ändamål. Svenska Spels överskott går till idrottsrörelsen, övriga folkrörelser och statskassan. Andra lotterier ger överskottet till exempelvis Cancerfonden eller Synskadades riksförbund.

– Vissa organisationer klarar sig knappt utan överskottet från våra lotter, säger Matts Gustavsson.

Maria Wångersjö