Situationen i Gaza allt värre

– Vi har inte narkos ens till de viktigaste operationerna

NYHETER

Läget i Gaza förvärras.

Sjukvården tvingas stänga, vatten- och avloppssystemen kollapsar och matleveranserna stoppas.

– Vi kan inte längre söva patienter inför operationer, säger läkaren Ayham Abu-Leile till aftonbladet.se.

Via en raspig telefonlinje får aftonbladet.se tag på Noha Naqeem.

Från ett mörklagt Gaza City berättar hon om den allt svårare situationen för de 1,5 miljoner invånarna på Gazaremsan.

– Gaza är en död stad. Allt är svart, gatorna ligger öde och inga bilar syns, säger hon.

Påverkar sjukhus

I torsdags stängde Israel alla gränsövergångar till det av Hamas kontrollerade Gaza. Israel har också strypt all varuinförsel, inklusive bränsle, mat och mediciner.

Detta har inneburit att Gazas kraftstation fått stänga och att majoriteten av befolkningen nu inte har tillgång till elektricitet.

Enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam börjar vatten- och avloppssystemen i Gaza kollapsa och väntas stanna helt under tisdagen.

– Detta kommer att påverka sjukhus, medicinkliniker, vattenförsörjning, fabriker och livets alla andra aspekter, säger Derar Abu Sissi, chef för kraftverket, till AP.

Detta bekräftar läkaren Ayham Abu-Leile. Han jobbar på Shiffasjukhuset, Gazas största sjukhus, och beskriver en situation som snabbt förvärras.

– Ännu så länge har vi lite bränsle att köra våra elgeneratorer med. Men det tar slut när som helst och då kommer våra 30 patienter som ligger i respiratorer att dö omedelbart, säger han till aftonbladet.se.

Ont om mediciner

Enligt honom är det nu bara Shiffasjukhuset som har fungerande generatorer. Det innebär att alla mindre sjukhus och vårdcentraler förflyttat sina patienter till det redan hård pressade Shiffa.

– Vi har nu gått in i ett nödläge där vi enbart tar emot patienter med livshotande tillstånd, säger han.

Men inte ens de patienterna kan få den vård de behöver:

– Vi börjar få ont om mediciner och annan materiel. Till exempel har vi slut på narkosmedel och kan inte söva patienterna inför de operationer vi ändå måste göra.

Minst 230 raketer har avfyrats

Israel genomför strypningen av Gaza för att få stopp på den omfattande raketbeskjutning mot landets södra delar som pågått under en tid.

Minst 230 raketer har avfyrats av militanta palestinier under den senaste tiden.

Enligt Israel är det därför Hamas som bär ansvaret för den allvarliga situationen på Gaza.

“Det är anmärkningsvärt att medan Gazas befolkning nu lever i mörker finns det fortfarande bränsle att köra generatorerna i Hamas raketfabriker“ skriver israeliska UD i ett pressmeddelande.

Hjälpsändningarna kan stoppas

Israels premiärminister Ehud Olmert hävdar att blockaden mot Gaza är legitim:

– Vad mig anbelangar kan varenda Gaza bo gå till fots utan bränsle till sina bilar eftersom de har en mordisk terrorregim som inte låter befolkningen i södra Israel leva i fred, säger han uppger BBC News.

Under måndagen beslutade Israel att lätta lite på blockaden och tillåta en leverans av bränsle och mediciner till Gaza. Enligt företrädare för militären ska denna leverans ske under tisdagen.

Under tiden börjar det internationella samfundet oroa sig för en kommande livsmedelsbrist i Gaza.

FN:s flyktinghjälporganisation varnar till exempel för att hjälpsändningar med mat och hygienartiklar stoppas på grund av brist på bränsle, uppger BBC News.