Liga stjäl från låsta bagageutrymmen

- med hjälp av småvuxen person i väska

NYHETER

Det låter som ett filmmanus, men det är verklighet.

En liga stjäl värdesaker från låsta bagageutrymmen på långfärdsbussar i Mellansverige.

Tillvägagångssätt? En småvuxen person lägger sig i en stor väska och medan bussen rullar länsas de andra väskorna.

Den senaste tiden har en rad stölder skett från bagageutrymmen under bussresor med Swebus. Bagageutrymmena har varit låsta och stölderna har därför förbryllat både Swebus och polisen.

Men med tiden har en teori om hur stölderna går till vuxit fram. En teori som nästan låter för otrolig för att vara sann.

– Någon småväxt person placeras i en väska och sedan letar igenom andra väskor. Vi har den senaste tiden fått flera rapporter om stölder, bland annat på sträckan Västerås-Stockholm, säger Pia Kråvall, kundtjänstchef på Swebus, till polisen i Västmanlands hemsida.

Två män för att lyfta väska

Teorin om den småvuxna personen i väskan grundar sig bland annat på vittnesmål från en resenär som blivit av med föremål på just resan mellan Västerås och Stockholm. Han såg två män ställa in en mycket tung och stor väska i bagageutrymmet.

– Väskan var så tung att männen fick hjälpas åt för att orka lyfta in den, säger Börje Strömberg, informatör vid polisen i Västmanland, till aftonbladet.se.

Trots att bagageutrymmet var nästan fullt trängde männen in också sin stora väska i stället för att använda i ett tomt bagageutrymme längre bak i bussen.

När de kom fram steg männen snabbt av, tog sin stora väska och försvann i en väntande bil.

"Stölderna måste ha skett under färden"

Då märkte flera av passagerarna att de blivit av med värdesaker: bland annat kameror, plånbok och en bärbar hårddisk.

– Busen gör inga uppehåll mellan Västerås och Stockholm, så stölderna måste ha skett under resan, säger Börje Strömberg.

Det här låter nästan som något hämtat ur en film.

– Ja, vad ska man säga? Tjuvarna blir mer och mer uppfinningsrika. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att något sådant skulle kunna hända.

Nu diskuterar bussbolaget att placera kameror i bagageutrymmena och att låta terminalvärdarna kontrollera både bagage och passagerare på ett tydligare sätt.

– Vi hoppas naturligtvis att folk inte ska förvara sina värdesaker i bagageutrymmena utan att de tar med plånböcker och annat in i bussen. Det kan inte finnas några tjuvar utan något att stjäla, säger Börje Strömberg.