Mordåtalad pappa kvar i häktet

Rödebyrättegången fortsatte på tisdagen

NYHETER

Rödebyrättegången fortsatte på tisdagsförmiddagen i Blekinge tingsrätt.

Där beslutades att den mordåtalade pappan ska sitta kvar i häktet i väntan på att rättegången avslutas.

– Min klient är besviken men beslutet var inte oväntat, säger mannens försvarsadvokat Vidar Wahlestedt till Aftonbladets reporter Per-Ola Ohlsson som var på plats i rätten.

Orsaken till att den mordmisstänkte mannen får kvarstanna i häktet är att det fortfarande inte är fullständigt utrett om 50-åringen vid skottlossningen var påverkad av en allvarlig psykisk störning, berättade lagman Pia Johansson.

– Detta var ett svårt beslut som vi hade att fatta. Men denna fråga har vi ansett är för tidigt väckt, eftersom någon fullständig utredning inte finns, sade hon efter att hon först läst upp rättens beslut.

Beslutet kan överklagas till hovrätten.

– Vad som nu återstår för vår del är att invänta yttrandet från Socialstyrelsen och när vi får det kommer vi att sätta ut målet till fortsatt huvudförhandling. Då finns det ju, beroende på vad det står i yttrandet, möjlighet att framställa yrkandet igen, sade Pia Johansson.

Visade foton

Den skottskadade 17-åringens advokat visade foton på hans skador när Rödebyrättegången fortsatte på tisdagen.

Fotona kan ha betydelse då frågan om skadestånd ska avgöras. Han träffades av två skott från den mordåtalade 50-åringens hagelgevär. Det ena träffade i ryggen, det andra i skinkan.

På framsidan av överkroppen har 17-åringen i dag ett nästan tre decimeter långt ärr och stomipåse. På ryggen har han ett nästan två decimeter långt ärr. I ryggen sitter ett dräneringsrör bredvid skottsåret.

Han har nyligen fått veta att han måste genomgå ytterligare en operation, eftersom skottsåret läker dåligt, berättade hans advokat Christer Holmqvist för rätten.

Mår dåligt

Pojkens mamma fick sedan berätta om sina upplevelser. Precis efter skottdramat var hon osäker på om hennes son skulle överleva. Hon vittnade om den stora tacksamhet hon känner över att ha honom kvar i livet och medlidandet med den ihjälskjutne 15-åringens föräldrar.

I början hade hon allt fokus på sonen, men när hon efter en tid uppfattade hur Rödeby delades i två läger, fick även detta henne att må dåligt. Hon ville inte gå ut, för hon ville inte möta andra människor.

– Jag hade läst en del på nätet och i tidningen som jag mådde dåligt av att läsa, berättade hon för rätten.

Fortsatt häktad

Den mordåtalade pappan i Rödebyfallet ska sitta kvar i häktet i väntan på att rättegången avslutas, enligt ett beslut av Blekinge tingsrätt.

Försvarsadvokat Vidar Wahlestedt krävde i rätten att häktningen ska hävas och att 50-åringen ska släppas på fri fot. Det kommer nämligen bli en lång i rättegången, i väntan på ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Försvarsadvokaten pekade på att målet nu är genomgånget i sak och att all bevisning har lagts fram för rätten.

Han ansåg att grund för häktning saknas, eftersom han menar att 50-åringen inte gjort sig skyldig till en brottslig gärning.

– I det här fallet är det klart uttalat att den åtalade led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället, sade Wahlestedt.

Han ansåg att det därför råder ”absolut fängelseförbud” för hans klient.

Rättsliga rådet

Chefsåklagare Tommy Clevenhult krävde att 50-åringen skulle vara fortsatt häktad i väntan på att förhandlingen avslutas.

Hans första invändning var att det rättspsykiatriska utlåtandet om 50-åringens tillstånd vid skottdramat är långt ifrån entydigt.

– Det är absolut inte så att vi har fått ett klart utlåtande från Peter Andiné. Det är väldigt svårbegripligt, sade Clevenhult.

Han ansåg att det finns stor sannolikhet för att yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd kommer att innehålla andra slutsatser.

Han påminde rätten om att 50-åringen är misstänkt för mord, vilket också täcker misstanke om dråp. Åklagaren hävdar att fortsatt häktning är obligatorisk i det här fallet.

Clevenhult vill också att rätten ska fundera över hur ett frisläppande i det här läget skulle uppfattas av de anhöriga till den ihjälskjutne 15-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM