Reaktor nödstoppad i Oskarshamn

Kortslutning i ångventil

NYHETER

Reaktor nummer ett vid Oskarshamns kärnkraftverk har stoppats.

Anledningen är en ventil i en ångledning mellan reaktorn och turbinen som stängts av.

– Vi tror oss ha kunnat konstatera att det är en styrventil som fått någon form av mindre kortslutning, säger Anders Österberg, informationschef vid OKG, kärnkraftverket i Oskarshamn.

Ekonomiska problem

Enligt honom innebär felet ingen fara för vare sig anställda eller allmänhet. Största problemet är istället ekonomiskt.

– Att ha en reaktor stillastående kostar pengar. Vi brukar räkna med ett inkomstbortfall på fem miljoner kronor per dygn, säger han.

– Men vi hoppas få igång reaktorn under natten till onsdag.

Själva reaktorn är i och för sig fortfarande igång och varm, men den turbin som ska producera elkraft har automatstoppats på grund av ventilfelet.

Samma reaktor, Oskarshamn1, stod still i höstas när återstarten efter ett underhållsstopp försenades av problem.

Kärnkraftverket ägs av Eon och Fortum.

Även statliga Vattenfall har problem med sina rektorer. I Tyskland där bolaget har verksamhet dröjer återstarten av de båda reaktorerna i Krümmel och Brunsbüttel, skriver TT.

Reaktorerna har nu stått stilla sedan i juni förra året efter två incidenter och återstarten kommer att dröja flera månader.

Redan i november ansåg Vattenfall att man gjort vad man borde och presenterade en expertrapport om säkerhetsläget. Bolaget trodde då att man kunde återuppta driften i slutet av februari.

Så blir det alltså inte och det betyder fortsatta kostnader på uppskattningsvis en miljon euro per dag för svenska statens tyska dotterbolag, skriver TT.