KI sparkar ut morddömd student

Får inte plugga till läkare – på grund av betygen

NYHETER

Den man som dömts för mord och sedan börjat studera till läkare stoppas nu. Karolinska institutet tar tillbaka antagningsbeslutet i efterhand.

Det gymnasiebetyg mannen antogs på går inte att styrka, skriver Karolinska institutet (KI) i ett pressmeddelande. Alltså saknar han behörighet och mister sin plats omedelbart.

Enligt lärosätet uppstod frågor "av både juridisk och etisk karaktär" när studenten skulle ut på praktik, varpå hans dokumentation gicks igenom.

"De oklarheter vi upptäckte då gjorde att vi bad VHS om en verifikation av studentens gymnasiebetyg", skriver rektor Harriet Wallberg-Henriksson.

11 års fängelse

Verket för högskoleservice (VHS) sköter meritgranskningar i antagningarna till alla universitet och högskolor i Sverige.

Studenten dömdes till elva års fängelse för ett mycket uppmärksammat mord med hatbrottskaraktär. När det uppdagades att han studerade till läkare väckte fallet debatt. Harriet Wallberg-Henriksson övervägde om han skulle stängas av, men kom fram till att så länge han var korrekt antagen var KI skyldigt att ge honom utbildning.

– Man reagerar väldigt starkt. Jag vill inte att människor som har begått mord ska jobba som läkare, sade socialminister Göran Hägglund till TT i november.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM