21-åring dömd för mord i Helsingborg

27-åring sköts till döds mitt i folkvimlet

NYHETER

Den 27-årige mannen sköts till döds mitt i folkvimlet vid Knutpunkten i Helsingborg.

I dag dömdes en 21-åring man till 12 års fängelse för mord och mordförsök.

Mordet skedde mitt i den tidiga kvällsrusningen på en taxiparkering vid Knutpunkten i Helsingborg den sjunde september förra året.

Den nu dömde 21-åringen klev fram till 27-åringen och avlossade flera skott. 27-åringen avled omedelbart, mitt framför ögonen på sin flickvän.

Mindre psykisk störning

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Men tingsrätten fastställde straffet till 12 års fängelse eftersom mannen lider av en mindre psykisk störning, uppger Helsingborgs dagblads nätupplaga.

Innan domen föll genomgick mannen en rättpsykiatrisk undersökning, den visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning och därför kunde dömas till fängelse.

Överklagar

21-åringen erkänner gärningen men menar att det inte var fråga om mord utan dråp.

– Vi kommer med största sannolikhet att överklaga rubriceringen och påföljden, säger mannens advokat Gunnar Falk till aftonbladet.se

Enligt 21-åringen ska han ha utfört gärningen i syfte att skydda sin kamrat som hade känt sig hotad av 27-åringen.

Kamraten, en 19-årig man, var tidigare åtalad för delaktighet i mordet. Han friades dock i november, men ansågs skyldig för grovt vapenbrott.

Den 27-årige mannen som sköts ihjäl hade några veckor innan mordet blivit beskjuten då han färdades i sin bil utanför Landskrona.

Mannen anmälde då mordförsöket och berättade för en vän att han kände sig jagad.

Mindre än en månad senare var han död.