Fifflade bort 46 miljarder kronor

Jerome Kerviel, 31, misstänks för det kolossala bedrägeriet

NYHETER

Den franska banken Societe Generale har drabbats av kolossala bedrägerier.

En ensam handlare ska ha gjort felaktiga affärer som kommer att kosta banken motsvarande drygt 46 miljarder kronor.

Den skyldige pekas ut som Jerome Kerviel, 31.

Foto: REUTERS
Fransk media pekar nu ut den bankanställde Jerome Kerviel som mannen bakom bedrägerierna.

Handeln med Societe Generales aktier stoppades på Parisbörsen efter beskedet om skandalen. Börsens ägare Euronext sade till AFP att det är osäkert när handeln kan återupptas.

Historiska proportioner

Jerome Kerviel misstänks ha agerat ensam och orsakat bankjätten mångmiljardförluster. Han är dock spårlöst försvunnen, uppger Wall Street Journal.

Om uppgifterna är riktiga är bedrägerierna av historiska proportioner. I en av de hittills mest kända härvorna spekulerade engelsmannen Nick Leeson i mitten av 1990-talet bort cirka 10 miljarder kronor för sin arbetsgivare Barings Bank. Han dömdes 1995 till sex och ett halvt års fängelse, men slapp ut tre år i förtid tack vare sitt goda uppförande.

”Kommer anmälas”

Under dagen lades ett brev från bankens vd Daniel Bouton ut på Société Générales hemsida:

– Jag måste informera er om att direktionen på Société Générale har upptäckt ett internt bedrägeri av uppseendeväckande omfattning, utfört av en medarbetare på bankens finansierings- och inversteringsavdelning, skriver Daniel Bouton.

– En anmälan kommer att göras mot honom, fortsätter Bouton.

”Djup kunskap”

Den misstänkte Kerviel ska enligt banken ha handlat med vanliga terminer på den europeiska aktiemarknaden, men i en jättelik omfattning som gick långt utöver hans "begränsade mandat”.

Han ska ha tagit dessa riskfyllda positioner under handel såväl i fjol som under början av 2008.

Med hjälp av sin ”djupa kunskap om kontrollmekanismerna” i banken från en tidigare anställning lyckades handlaren dölja sina utsatta placeringar. Det gjorde han genom avancerade men falska transaktioner, skriver Société Générale i ett uttalande.

Behöver 50 miljarder

Samtidigt meddelar Societe Generale att banken, den näst största börsnoterade banken i Frankrike, tvingas till ytterligare nedskrivningar på motsvarande drygt 19 miljarder kronor till följd av den globala kreditkrisen. Nu behöver banken ett kapitaltillskott på över 50 miljarder kronor.

Societe Generale har också avslagit en avskedsansökan från vd:n Daniel Bouton.

”Med råge värst”

– Det här är med råge det största bedrägeriet i historien, om de här siffrorna stämmer. Nick Leeson och några andra har legat kring 10 miljarder kronor, säger Peter Norberg, etikforskare på Handelshögskolan i Stockholm, till TT.

Norberg pekar på att det oftast är det en ensam person som ligger bakom. Vanligen handlar det om en blandning av alltför hög ambitionsnivå och dåliga kontrollrutiner.