Mord, knark och misshandel

Därför stängs vakterna av från jobben

NYHETER

Mord och misshandel. Knark och dopning .

Bara i Stockholm blev 43 ordningsvakter och väktare avstängda förra året.

Aftonbladet har granskat vaktbrotten.

Den 37-årige kroggästen såg hur ordningsvakten utanför Café Opera slog en annan gäst.

När han tog upp mobilen för att filma vände sig vakten mot honom.

37-åringen fick ett enda slag, rakt i huvudet.

När han vaknade låg han på Karolinska sjukhuset med livshotande skador: tre hjärnskakningar, dubbelseende, rubbad balans och ur ena örat hade det runnit en halv liter blod.

Grova brott

I december dömdes ordningsvakten till 20 månaders fängelse för grov misshandel. Men i statistiken är han bara ett fall av många.

I Stockholm stängde polisen i fjol av 25 ordningsvakter, alla misstänkta för grova brott med flera fall av misshandel, människorov och personrån.

–?Är det misstankar om allvarligare brott stängs de av så fort vi får kännedom om det. Men i andra fall skickar vi ut en erinran med begäran om yttrande för en lämplighetsprövning. Det blir kanske ett femtiotal sådana fall vid varje kontroll, säger Ann-Christin Nordström, chef för polisens ordningsvaktsgrupp i Stockholm.

Får inte drogtesta

Väktare, som handläggs av länsstyrelsen, kontrolleras en gång om året. I fjol fick 27 väktare sina tillstånd indragna i landet.

Precis som bland ordningsvakterna är misshandel och dopningsbrott vanligast.

Hälften av alla avstängda ordningsvakter i Stockholm misstänks för dopning. Men polisen får inte drogtesta en ordningsvakt utan konkret misstanke.

– Jag skulle vilja att vi hade en möjlighet att testa vakterna både vid rekrytering och när förordnanden ska förnyas. Dopning kan göra att en person förändras så att man blir mer våldsam, säger Ann-Christin Nordström.