Jas-affär klar med Thailand

Regeringen har gett klartecken att sälja sex plan till Thailand

NYHETER

Den svenska regeringen har gett klartecken till att sälja sex stycken Jas39 Gripen till Thailand, bekräftar försvarsministerns pressekreterare Mikael Östlund för aftonbladet.se.

Affären är värd 3,8 miljarder kronor och förväntas presenteras i morgon.

Men att sälja stridsflygplan till Thailand är inte en okontroversiell fråga. Svenska freds- och skiljedomsföreningen är mycket kritiska till affären.

– Det är mycket upprörande att Sverige fortsatt förhandla om denna affär efter kuppen 2006, har generalsekreteraren Ola Mattsson tidigare sagt till aftonbladet.se.

Enligt Mattsson finns det även svenska skäl att stoppa försäljningen.

– Det finns flera olika anledningar, det pågår till exempel en konflikt i södra Thailand och en försäljning skulle inte gynna den svenska säkerhetspolitiken, säger han.

I Thailand styrde militärjuntan efter en kupp i september 2006 fram tills i måndags, då det nyvalda thailändska parlamentet tillträdde. Regeringsbildare ska utses i morgon och den nya regeringen väntas installeras nästa vecka.

Försvarets Materielverk förhandlade i höstas med det thailändska flygvapnet. Ett avtal blev klart strax före jul och planen ska levereras 2011.

Planen är redan byggda och har använts i Sverige, men ska modifieras innan leverans, uppger Mikael Östlund, pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors.

Finns försäljning av fler plan med i diskussionen?

– I tidigare diskussioner har ett större antal plan diskuterats. Men nu gäller det bara dessa sex, säger Östlund.

Innan affären kan slutföras ska avtalet undertecknas av försvarets materielverk. Affären förutsätter dock ett godkännande av inspektionen av strategiska produkter, vars uppgift är att granska all svenska vapenexport, uppger Aktuellt.

ARTIKELN HANDLAR OM