Beväpnade rånare slog till mot bank

Sköt inne på kontoret

NYHETER

Polisen jagar minst tre maskerade gärningsmän som rånade Sparbanken i Åtvidaberg på fredagsmorgonen.

Rånarna forcerade entrédörren till bankkontoret med hjälp av en bil och avlossade skott inne på banken.

Gärningsmännen bakom rånet bedöms som farliga.

– Vi satt in extra stora resurser i spaningarna, säger Annesofie Bondesson, informationschef vid polisen i Östergötland.

Larmet om rånet nådde polisen strax före klockan nio. Rånarna forcerade entrédörren till bankkontoret med hjälp av en bil och avlossade ett skott inne på banken. De flydde sedan i en bil med riktning mot Linköping. Innan flykten tände rånarna eld på en bil utanför banken.

Vid halv elva-tiden kom rapporter om att ytterligare en bil hade satts i brand i närheten av Bersbo, norr om Åtvidaberg. Enligt polisen var detta en av rånarnas flyktbilar.

Vägspärrar och helikopter

Polisen har upprättat vägspärrar i hela Östergötland och stoppar samtliga bilar som passerar. En helikopter har satts in i spaningarna.

– Vi betraktar rånet som en särskild händelse och det betyder att vi satt in extra stora resurser i spaningarna, säger Annesofie Bondesson, informationschef vid polisen i Östergötland.

Polisen i Östergötland bedömer gärningsmännen bakom rånet som farliga.

Utredningspersonal finns på plats i Åtvidaberg för att säkra spår och prata med vittnen.

Det var inledningsvis oklart om rånarna fick med sig några pengar men vid två-tiden kunde polisen bekräfta att de fick med "en viss summa kontanter".

Riktade vapen mot vittne

Flera Åtvidabergsbor blev vittnen till det våldsamma rånet.

Carina, som inte vill uppge sitt efternamn, var på väg till frisören när hon hamnade mitt i rånet.

– Jag såg fyra rånare med luvor som sprang ut och in i banken och skrek åt varandra. Alla hade k-pistar, några talade bruten svenska. De hotade folk som stod på torget och sade ”backa annars skjuter vi”. Jag fick en känsla av att de inte skulle tveka att skjuta, säger Carina, vars frisör har sin salong bara ett par portar bredvid Sparbanken.

Carina såg en Volvo 850 som brann utanför banken och att rånarna försvann i en röd bil, troligen en Passat.

På frågan om hon blev rädd svarar hon:

– Nej, jag blev mest förbannad för jag trodde jag skulle missa min tid hos frissan. Först trodde jag att det var på skoj och nu tycker jag det är synd att jag inte hade en kamera med mig, säger hon.