”Ett rån kan ge men för livet”

Finansförbundets ordförande bestört över rånvågen

NYHETER

Ett väpnat rån kan ge men för livet för den som drabbas.

– Det är med bestörtning och sorg jag har läst om de senaste rånen. Jag vet vad det här gör med de medarbetare som blir utsatta, säger Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall.

Foto: Finansförbundet
Lillemor Smedenvall, förbundsordförande vid Finansförbundet.

Enligt Lillemor Smedenvall hör oroade medlemmar ofta av sig till Finansförbundet. De har kontakt med drabbade men även med andra medarbetare som blir oroade av rånen som drabbat deras kollegor.

– Det här är traumatiska upplevelser som sätter spår som kan ta många år att läka för den som drabbats. Det är sådana hotsituationer som anställd att man inte kan förstå om man inte har varit med om det. Det kan ge men för livet, konstaterar hon.

Hon reagerar starkt på det senaste rånet mot Sparbanken i Åtvidaberg på fredagsmorgonen.

– Jag förstår att det var skottlossning i morse och det är förfärliga saker. Jag känner med de som drabbats och de medarbetare som är oroliga.

Grövre rån

Finansförbundet är representerade i Bankföreningens säkerhetskommitté (BSK) och deltar aktivt i säkerhetsarbetet, berättar Lillemor Smedenvall. Man följer utvecklingen och diskuterar preventiva åtgärder där.

Enligt Lillemor Smedenvall kan man se en ökning av de grova rånen.

– Absolut. Det har blivit grövre rån. Det är en ökad statistik och det är något som vi ser mycket allvarligt på. Nu är det dock så att bankerna har gjort stora förbättringar av säkerheten men det är svårt att värja sig helt och hållet.

Samtidigt är det enligt henne kanske just den ökade säkerheten som lett till att rånarna tar till allt mer drastiska metoder för att komma åt pengarna.

– Det är ju baksidan av det hela. Det är färre rån nu än för ett antal år sedan. Säkerhetsförstärkningar som bankerna gjort i form av tidlås och regler gör att det blir grövre rån istället.

Kontanter

Tidigare var det exempelvis vanligare att rånarna försökte komma åt kontanter i bankomater och värdetransporter.

– Men de har förstått att de pengarna är svårare att komma åt och då hittar man nya angreppssätt, vilket i sin tur leder till att våldet eskalerar. Det är oerhört beklagligt.

Enligt Lillemor Smedenvall måste vi se över hur vi använder kontanter i samhället.

– Man borde ta ett grepp på hela kontanthanteringen och i stället betala mer ver nätet och använda kort. Vi har onödiga kontantflöden och det är en fråga för oss kunder och medborgare att engagera oss i.

ARTIKELN HANDLAR OM