Miljardtjuv togs på öppen gata

Ryske storbrottslingen Semyon Mogilevich var efterlyst av FBI – greps i Moskva

Foto: FBI
Efterlyst Semyon Mogilevich är efterlyst av FBI för ett bedrägeri i miljardklassen.
NYHETER

Den ryska polisen trodde att den åldrade mannen var en vanlig skattesmitare.

Men när de identifierade honom insåg de att de fångat en av världens mest eftersökta ekonomiska brottslingar.

Semyon Mogilevich, 61, tros ha försnillat miljardbelopp under sin karriär som internationell storgangster.

Foto: FBI
Den här bilden på Semyon Mogilevich är tagen 2000.

Ukrainaren har bott över hela världen och var han än har befunnit sig har han varit misstänkt för ekonomisk brottslighet. Varje gång har han dock klarat sig undan – ända tills nu.

Fingeravtryck

I onsdags greps Semyon Mogilevich på öppen gata i Moskva som misstänkt för skattesmitning. Polisen skulle arrestera en man som kallade sig Segei Schneider, men efter att ha jämfört fingeravtryck insåg man att man hade fångat den internationelle storbrottslingen istället.

Det bekräftas av Angela Kostoyeva, talesman för den ryska myndighet som bekämpar organiserad brottslighet.

Mogilevich har använt minst 17 olika alias och hade flera pass med olika nationalitet i sin ägo. Sedan början av 2000-talet står Mogilevich också med på FBI:s lista över efterlysta brottslingar. Det är sedan ett bedrägeri i USA och Kanada som rör företaget YBM Magnex Incorporated.

Jättebluff

Mogilevich misstänks för att tillsammans med en kompanjon ha manipulerat företagets aktievärde genom att framställa det som en vinstdrivande affärsverksamhet. Men allt var bara bluff och båg och Semyon Mogilevich misstänks ha stulit runt 150 miljoner dollar – nästan en miljard kronor – från aktieägarna.

2005 utreddes Mogilevich av ukrainska myndigheter för hans påstådda kopplingar till det rysk-ukrainska gasbolaget RosUkrEnergo.

61-åringen har bott i Israel, men flyttade till Ungern 1995, uppger nyhetsbyrån AP. Där fick FBI korn på hans verksamhet och startade en utredning kring honom. men det fick Mogilevich veta, och 1999 flydde han därför till Moskva.

Enligt uppgifter från den amerikanska ambassaden i Moskva var varken FBI eller några andra amerikanska myndigheter inblandade i gripandet av stortjuven.

Det är oklart om han kommer att lämnas ut till USA, som inte har något utlämningsavtal med Ryssland.