Flera trafikolyckor på blixthala vägar

Foto: Per Wikström
Tre personer fördes till sjukhus i Norrköping efter olyckan i Agetomta.
NYHETER

Det uppklarnande vädret har orsakat svår halka och flera trafikolyckor under lördagskvällen.

Den första olyckan inträffade på länsväg 846 strax före klockan nio på kvällen vid Agetomta, någon mil utanför Norrköping. Det var en singelolycka där tre personer var inblandade.

– Det var glashalt på vägen och temperaturen har varit kring noll, säger Christian Wehlin, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland till aftonbladet.se.

När räddningstjänsten kom till platsen hade två av personerna kunnat ta sig ut bilen medan en person var kvar inne i fordonet. Alla tre fördes till sjukhus i Norrköping.

– Vi vet inte riktigt hur svårt skadade de är.

Singelolycka utanför Nässjö

Ungefär en timme senare kom ett samtal till SOS Alarm om en singelolycka utanför Nässjö, med två personer inblandade. Även här ska väglaget ha varit halt.

Enligt Jönköpingspolisen fanns det uppgifter om skallskador på de två i bilen, som låg i diket när räddningspersonal kom till platsen. Men varken polisen eller SOS Alarm kunde uppge hur allvarligt skadade de båda i bilen var.

Vid samma tidpunkt inträffade en tredje olycka, denna gång på väg 156 vid Uddebo utanför Tranemo. Fyra personer blev fastklämda i en bil som voltat, och fördes senare till Borås lasarett. Deras tillstånd, och vad som orsakade olyckan är än så länge oklart, enligt polisen i Västra Götaland.

Det var inte den enda olyckan i Boråstrakten under kvällen. På riksväg 40 mot Ulricehamn krockade tre personbilar. Flera av de inblandade chockades men det blev inga allvarliga fysiska skador, enligt polisen.

– Det är mycket halt i området, på många håll är det rena isbanan. Vi hade regn tidigare under dagen sedan kom det snö och därefter har det frusit på, säger Bo Dahleman, vakthavande befäl vid Boråspolisen till TT.

Bara vägar blir halare

På SMHI är man väl medveten om att det råder svåra förhållanden på många vägar för tillfället.

– Det fryser på just nu eftersom det klarnar upp och blir kallare. Dessutom blåser det torra vindar och då kan det bli mycket halt, säger Kjell Flyman, meteorolog på SMHI.

Vilka områden gäller de här halkvarningarna?

– Främst Götaland eftersom det har varit så blött väder. I norra Sverige har det varit kallare så då blir det inte lika stora bekymmer. Vägar där asfalten är bar blir mycket halare än snötäckta vägar.