50 döda av våldet – sedan i torsdags

1 av 3 | Foto: Foto: WALTER ASTRADA/AFP
krigets offer Mannen har deltagit i upplopp i staden Nakuru, Kenya. Till slut fångas han av privata soldater som hotar och misshandlar honom.
NYHETER

Med en pil i huvudet tog sig den unge mannen till sjukhus.

Han hade tur.

Minst 50 människor dog i går i stridernas Kenya.

Under flera veckor har människor tillhörande folkgruppen kikuyu dödats i Rift Valley i västra Kenya. De som klarat sig med livet i behåll har tvingats bort från sina hem. I torsdags tog tålamodet slut.

Beväpnade med pilbågar, förgiftade spjut, macheter och träklubbor drabbade gäng från de tre största folkgrupperna – kikuyu, luo och kalenjin – samman i turistparadiset. Minst 50 människor har fått sätta livet till sedan i torsdags, de flesta i går natt.

Omskars under tortyr

Provinsens största stad, Nakuru, hade hittills varit besparad de våldsamheter som dödat omkring 800 människor sedan det omstridda presidentvalet för drygt en månad sedan. Det som nu händer i Nakuru tycks vara en hämndaktion från kikuyu-gäng.

– I veckor har vi sett bussar köra människor ut ur Rift Valley och vi har sett så många av vårt folk förlora allt de äger. Nu är det nog, säger Paul Karanja, som tillhör kikuyu-folket, till New York Times.

Tidningen rapporterar att ett kikuyu-gäng med tortyrliknande redskap omskurit en man som senare förblödde. Omskärelse är vanligt bland kikuyu, men inte bland luo-folket.

Präst stenades

Minst 30 hus sattes i brand under de nattliga upploppen och över 100 skadade har tagits till sjukhus i Rift Valley. Tidningen Nation rapporterar att en katolsk präst avlidit efter att han släpats från sitt hem och sedan stenats.

Någon lösning tycks inte vara i sikte. Förre FN-chefen Kofi Annan har i veckan försökt medla mellan president Mwai Kibaki och oppositionsledaren Raila Odinga – utan några positiva resultat.

– Detta må ha utlösts av valresultatet, men det har utvecklats till något annat, där medborgarnas rättigheter grovt och systematiskt kränks, säger Kofi Annan enligt TT.