Blixthalka i Västsverige

Polisen: Många förare anpassar inte hastigheten

NYHETER

Det började vid tiotiden på förmiddagen.

– Sedan dess har olyckorna tickat på och det fortsätter. Allt tyder på att man haft en hastighet som gjort att man inte kunnat hålla sig kvar på vägen, säger Stefan Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Där talar man om blixthalka som överraskat många bilister i speciellt i det inre av Västra Götaland.

Det soliga men kalla vädret har gjort att fuktiga vägbanor frusit och blivit rena isgatorna.

– Från midnatt fram till lunchtid har vi 13 inrapporterade olyckor i området, säger Stefan Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Det började i Borås och Härryda.

– Nu fortsätter det i regionen Svenljunga och Skövde. De flesta är singelolyckor, men hittills har vi inga rapporter om någon allvarlig olycka.

I de flesta fall handlar det om en ensam bil som halkat av vägen.

– Eftersom det är singelolyckor tydet det på att man inte anpassat hastigheten till underlaget, säger Stefan Gustafsson.

– Det har varit varmare och blött tidigare. Nu är det klart och temperaturen har fallit och det har blivit ishalka på många vägar här.

Riksväg 40 avstängd

Riksväg 40 stängdes sedan två bilar farit av vägen vid rastplatsen Boråstorpet vid klockan elva. Enligt polisen är det mycket halt i området.

– Det är så mycket olyckor just nu, de hinner knappt avsluta på en plats innan de får åka vidare till nästa, sa larmoperatören Mikael Zantelid vid SOS Alarm i Västra Götaland till TT på förmiddagen.

Två olyckor inträffade på riksväg 40, i höjd med Rångedala och Brämhultsmotet.

En till sjukhus

I Härryda kommun fick en person fick föras till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg efter att bilen voltat av Eskilsbyväg.

Vid 11.30 inträffade ytterligare en olycka på riksväg 40 närheten av Boråstorpet, då en bil med fem personer kört av vägen. Det finns i nuläget inga uppgifter om eventuella personskador.