Över 130 döda i våldsspiral

Ingen ljusning i Kenya

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Skräckslagna invånare från slummen i Naivasha förs i säkerhet av polis. Våldsmän ur Kikuyu-stammen har under dagen dödat 15 och förstört dussintals hem i staden.
NYHETER

130 liv har de senaste dagarna krävts i kenyanska Rift Valley.

Kofi Annan fortsätter försöka hejda valvåldet med sin medling, men hittills syns ingen ljusning.

På söndagen rapporterades att minst 23 personer dödats i Naivasha, samt 17 i Nakuru och Timboroa, städer som alla ligger i provinsen Rift Valley. I samtliga fall rörde det sig om galna gäng av machete-beväpnade unga män som dragit fram genom slumområden.

Sedan i torsdags kväll har därmed 130 liv krävts i Rift Valley.

Striderna baseras på misstro mellan president Mwai Kibakis folk kikuyu å ena sidan, luo- och kalenjin-folken som stöder oppositionsledaren Raila Odinga å den andra. En månad efter det omstridda valet den 27 december håller det dock på att utveckla sig till en självgående hämndspiral.

Frustration

– De etniska grupperna i Kenya kan helt enkelt inte samsas. Det är som om alla stammar är emot oss, ingen skyddar oss, sade kikuyun Dominic Karanja i Naivasha på söndagen.

Alltmer frustration märks över att våldet fortsätter trots namnkunniga utländska medlares månadslånga insatser. ”För femtioelfte gången ber vi president Kibaki och ODM(-partiets) Raila Odinga att arbeta för fred, sanning och rättvisa”, skrev The Sunday Standard i en ledarartikel. ”Kenya har blött tillräckligt”.

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan besökte i lördags Rift Valley och träffade på söndagen Odinga. I torsdags väcktes hopp när Annan fick Odinga och Kibaki att träffas och skaka hand för första gången sedan konflikten utbröt, men nu ser det ut att stå och stampa igen – Annans enda besked på söndagen var att han uppmanar parterna att utse fyra personer som ska sätta sig ned och diskutera vidare.

Ej i månader

– Detta må ha utlösts av valresultatet, men det har utvecklats till något annat, där medborgarnas rättigheter grovt och systematiskt kränks, sade Annan i samband med Rift Valley-besöket.

– Vi måste tackla de grundläggande frågorna som ligger bakom det vi ser nu. Om vi inte gör det kan vi vara tillbaka i detta om 3–5 år igen.

Hur länge Annan, som nu varit på plats i ungefär en vecka, ska stanna är oklart. Själv har han sagt att han inte blir kvar ”i månader i sträck”.

Enligt en enkät med över 2000 tillfrågade i The Sunday Nation tror bara knappt 52 procent av kenyanerna att Annan kommer att lyckas lösa krisen.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM