Obama är tillbaka

Nu väntar den tuffaste striden

Barrack Obama vann primärvalet i South Carolina.
NYHETER

ATLANTA. Som väntat:

Barack Obama vann primärvalet i South Carolina i natt.

Nu är frågan om han kan piska nytt liv i sin kampanj – och utmana Hillary även under ”Super Tuesday”.

Vallokalerna i Charleston, Columbia, Myrtle Beach och South Carolinas övriga metropoler stängde klockan ett i natt, svensk tid.

En minut senare kunde alla amerikanska nyhetskanaler gå ut med beskedet att Barack Obama vunnit det första demokratiska slaget i Södern.

Och det såg sent i natt ut att handla om en jordskredsseger.

När de första valdistrikten rapporterat hade Obama fått 53 procent av rösterna – mot 32 för Hillary Clinton och 15 för John Edwards.

Dessa marginaler väntades korrigeras senare under rösträkningen, men att Obama vann med betydande marginal tycks klart.

Nu undrar experter i USA om han med storsegern i ryggen kan blåsa nytt liv i folkrörelsen ”Obamania” och ge huvudmotståndaren Hillary Clinton en riktig match under ”Super Tuesday” om nio dagar då 22 delstater röstar, till exempel Kalifornien, Illinois och New York.

De flesta verkar tro att senatorn från Illinois åtminstone kan utmana i de sydstater som i likhet med South Carolina har ett stort afro-amerikanskt inslag i den demokratiska valmanskåren – till exempel Tennessee, Alabama och stora Georgia.

Enligt vallokalsundersökningar, utförda av bland andra CNN, har fler svarta än någonsin tidigare deltagit i valet i South Carolina – och till övervägande del lagt sina röster på Obama.

Det beskrivs som en missnöjesyttring mot hela familjen Clinton.

Hillary tycks ha förstått varåt det barkade. Hon höll inte ens någon valvaka i South Carolina utan flög i stället till Nashville i Tennessee under lördagseftermiddagen.

När han inte ens lyckas komma åt huvudmotståndarna ”hemma” i Södern tvingas den hårt kampanjande John Edwards troligen inse att slaget är förlorat.

Republikanske kandidaten Mitt Romney, som hoppas på en sensation i Florida nu på tisdag, har roligare musiksmak än man kanske skulle kunna tro.

När han av CBS fick en fråga i ämnet svarade han:

– ”Ahead of my time” med moderna svenska bandet Teddybears.