Köp ett eget ånglok – för en tusenlapp

”Det är en unik möjlighet att få köpa de här gamla fordonen”

1 av 3
NYHETER

Tusen spänn över?

Köp ett äkta ånglok.

– Det är en unik möjlighet att få köpa de här gamla fordonen, säger museichef Robert Sjöö som måste rensa bland klenoderna.

Ett tiotal ånglok av typ B, tillverkade på 1910-talet ska bort från Järnvägsmuseet i Gävle.

Museet har tagit emot ett stort antal avställda lok från SJ under åren, men nu har de blivit för många. De gamla tuff tuff-loken ska lämna plats för mer utvalda tågset.

– Vi har redan så många att kulturarvet är säkrat. Nu vill vi ge folk chansen att köpa loken för 1000 kronor innan vi skrotar dem, äger Robert Sjöö.

Svenska järnvägar har samma bredd i dag som för hundra år sedan. Så den som köper ett lok har bara att kroka upp det bakom ett annat och frakta hem det. Ett sådant arrangemang kan Järnvägsmuseet hjälpa till med.

Måste lämnas tillbaka

Enda haken är att loken är statlig egendom och säljs med hembudsrätt. När man tröttnat på det måste det lämnas tillbaka.

– Det är för att ingen ska kunna tjäna pengar på det här. Loken väger 100 ton och kan ge mellan 50 000 och 100 000 i skrotpengar, säger Robert Sjöö.

Rustar upp loken

Flera privatpersoner har redan hört av sig.

– Dem råder vi att ta kontakt med sin hemkommun och få den att ställa sig bakom köpet. Vi vill helst att föreningar eller kommuner rustar upp och använder de här loken, säger Robert Sjöö.

Hugade spekulanter kan anmäla sig före den 15 februari.

Andreas Jennische