Lego fyller 50 år

De danska plast- klossarna är spridda över hela världen

1 av 3 | Foto: AP
De välkända små plastklossarna fyller 50 – fortfarande lika populära.
NYHETER

En kloss nära dig fyller 50. De flesta har nog hållit i en, den kanske mest slitstarka leksaken som någonsin producerats.

Varje tid har sin leksak. Tunnbandet och mekanot är obönhörligt förknippat med tidigt 1900-tal, rockringen överlevde aldrig The Beatles. Men legoklossen håller än, kanske för att dess konstruktörer haft vett att utveckla den lilla danska plastbiten.

Egentligen är legoklossen betydligt äldre, måndagens 50-årsjubileum gäller patentet för dagens konstruktion, att ovansidans tappar kombinerades med plaströr på insidan som fick klossarna att fastna i varandra och möjliggjorde förskjutna konstruktioner.

Från trä till platst – succé

Fabrikören Ole Kirk Kristiansen började sin träklosstillverkning 1932 under ett, som han tyckte, träffande namn – sammansatt av de danska orden för leka och väl, leg godt. Ett ord som dessutom på latin betyder både bygga/sätta samman och läsa/lära sig, kan ju bara bli en succé. Och det hade kunnat stanna där, med en liten, måttligt framgångsrik dansk leksaksfabrik med ett passande namn.

Men allvarligt talat, träklossar? Nej egentligen inföll det riktiga jubileet ifjol men då som 60-årsfirande. I tidens anda hade Oke Kirk 1947 nämligen kommit fram till att plast var framtidens melodi. En plastgjutningsmaskin inköptes – den första för leksaksproduktion i Danmark. Resten är historia.

Många klossar blir det

Det stora segertåget över världen kom dock inte förrän efter 1958 när den nya konstruktionen patenterades. Barnen upptäckte det förskjutna klossbyggandets tjusning, sortimentet kompletterades med hjul, takpannor och runda klossar. Senare kom andra tekniska kompletteringar, det blev elmotorer och datorkomponenter och jätteklossar för riktigt små barn. Den lilla leksaksfabriken blev en världskoncern.

Många klossar blir det, det tillverkas 19 miljarder legobitar om året. Någon har räknat ut att varje människa i världen äger i genomsnitt 64 legobitar. Det är imponerande även med tanke på att en majoritet av världens barn säkert aldrig sett en legobit, än mindre hållit i en.

Allt har inte varit guld. Legobubblan sprack faktiskt i slutet av 1990-talet efter olönsamma satsningar på tekniklådor och nöjesfält. Efter några hårda år är Lego tillbaka igen. De flesta Legoparkerna har sålts och tillverkningen sker till stor i andra länder. Men huvudkontoret finns fortfarande i Billund mellan Århus och Esbjerg på Fyn och koncernen är fortfarande världens femte största leksakstillverkare.

Jan Winter/TT