Stal 680 miljoner - dömdes i dag

Fem män dömdes för inbladning i rekordrån mot Securitasdepå i England

Foto: AP
NYHETER

Utklädda till poliser genomförde rånarna den största kuppen i Storbritanniens historia.

Ligan fick med sig 680 miljoner kronor från Securitasdepån - men åkte slutligen fast.

I dag dömdes fem män för inblandning i det fräcka tillslaget.

För snart två år sedan kidnappades Colin Dixon, hustrun Lynn och parets åttaårige son i bostaden. Genom att hota familjen med vapen släpptes rånarna in på Dixons arbetsplats, en Securitasdepå i Kent i södra England.

Filmen från en av övervakningskamerorna inne i depån visar hur de maskerade männen bakband 14 anställda med kablar.

– Om ni inte gör som vi säger kommer ni att dö, skrek en av rånarna.

De lastade in pengarna i lastbilen och låste in de anställda och familjen Dixon i de tomma pengaburarna – 66 minuter senare var allt över och männen borta. Den åttaåriga sonen var den förste att komma loss.

Dömdes för rån och kidnappning

I dag dömdes fem män för kidnappning och rån: Lea Rusha, 35, före detta takläggare, Stuart Royle, 49, bilförsäljare, Jetmir Bucpapa, 26, arbetslös, Roger Coutts, 30, uthyrare av garage och Emir Hysenaj, 28, anställd på Posten.

Lynn Dixon berättade under rättegången hur rånarna satte en bössa mot hennes huvud. Hon trodde att hennes sista stund var kommen.

Rekordstort byte

Ligan fick med sig 53 miljoner pund, motsvarande 680 miljoner kronor. Rånet är det största i Storbritanniens historia.

Kort efter den fräcka kuppen hittade polisen en del av bytet – 21 miljoner pund – på olika platser runtom i Kent och södra London. En stor summa pengar återfanns i en vit Ford Transit som stod parkerad utanför ett hotell. Resten av pengarna tros vara i Marocko och norra Cypern, uppger Sky news.

Tack vare tips om kuppen som i februari 2006 kunde polisen komma ligan på spåren och senare gripa ett flertal misstänkta. Rånarna hade hjälp av någon inne hos Securitas, som bland annat hade tagit bilder av lokalerna i Tonbridge. I utredningen av storrånet har sammanlagt 54 personer gripits, men hittills har inte fler än 13 åtalats uppger TT. Själva straffsatserna kommer att meddelas i morgon.