Känd rättsläkare inför rätta i dag

Stal kroppar från sin arbetsplats

Foto: AP
Cyril Wecht står inför rätta för att ha stulit döda kroppar.
NYHETER

Han är mannen som obducerade Elvis. Nu står Cyril Wecht i rampljuset av en helt annan anledning.

Han åtalas för att ha utfört obduktioner mot de anhörigas vilja och ha använt statsanställda i sitt privata företag.

Cyril Wecht är en av USA:s mest kända rättsläkare. Han har bland annat obducerat Elvis Presley och den mördade barnskönhetsdrottningen JonBenet Ramsey.

I dag började en rättgång i Pittsburgh där han står åtalad på 41 punkter bland annat för bedrägeri och stöld.

– På vanliga engelska så kan man säga att han stal och att han gjorde det av samma skäl som folk har stulit under tusentals år: för att tjäna mer pengar och för att han trodde att han skulle kunna komma undan, sa assisterande åklagaren Stephen Stallings till nyhetsbyrån AP.

Om åklagarens version stämmer verkar Wecht vara en girig man som inte verkar sky några medel för att tjäna mer pengar.

Försvarsadvokaten Jerry McDevitt hävdar inte särskilt överraskande att anklagelserna är falska och överdrivna.

– Vi kommer att visa att han var den bästa affär Allegheny någonsin har gjort, sa McDevitt till AP.

Skrev falska dödsattester

En av många anklagelser mot Wecht är att han ska ha skrivit en falsk dödsattest för att dölja spåren efter en obduktion. En obduktion som varken den avlidne mannen eller hans anhöriga hade givit tillstånd till. Flera liknande fall ska ha hänt andra avlidna.

– De anhöriga var inte underrättade eller hade gett sitt medgivande och myndigheterna hade inte godkänt det, sa Stalling till AP.

Men det är framför allt sammanblandningen mellan Wechts privata klinik och hans anställning som rättsläkare i staden Allegheny som har gett de flesta åtalspunkter. Enligt åklagarna använde han sina myndighetsanställda för att hjälpa till med schemaläggning, bokföring och sekreterarjobb på den privata kliniken.

Wecht använde också sina biträdande rättsläkare som privatchaufförer för både sig själv och familjen, bland annat till Pittsburgh Steelers matcher i amerikansk fotboll. De som vågade klaga hotades med repressalier.

Liknas vid "CSI"

Mest upprörande är kanske anklagelserna om att Wecht tagit minst 16 kroppar från myndigheten och gett dem till ett närliggande universitet i utbyte mot att få använda universitetets laboratorium gratis.

Försvaret menar dock att Wecht enbart donerade kroppar som ingen anhörig frågat efter och att han hjälpt till att etablera en prestigefylld obduktionsutbildning på universitetet.

– Den här mannen var "CSI" långt före någon av oss andra ens hade hört talas om det, sa Jerry McDevitt.

Trots de allvarliga anklagelserna är Wecht fortfarande efterfrågad som expert. Under tiden han har suttit åtalad har han bland annat kallats in som konsult i samband med Daniel Smiths, Anna Nicole Smiths son, dödsfall.

ARTIKELN HANDLAR OM