Sminkade rånare tog 700 miljoner

Största bankkuppen någonsin i Storbritannien

Foto: kent police
utklädda När ligan gick in i banken drog de på sig huvor utanpå maskeringen. För att komma in i banken kidnappade ligan bankchefen och hans familj, däribland en sjuårig pojke.
NYHETER

LONDON. Sminkningen tog ett dygn att göra.

Sedan genomförde rånarna den största bankkuppen någonsin i Storbritannien.

Men de orkade inte ens få med sig alla pengarna.

Över 200 miljoner pund fanns i depån när rånarligan slog till mot Securitas i Kent 2006. Men de överrumplades av berget med pengar som de skulle ösa upp på lastbilen.

Bytet blev för tungt.

De fick med sig över 53 miljoner pund, närmare 700 miljoner.

I går dömdes fem av gärningsmännen som får sitt straff i dag. Hittills är totalt 13 personer åtalade men sammanlagt 54 personer har i olika stadier av utredningen suttit gripna.

– Det var ett noggrant organiserat brott som tog rånarna över ett år att planera, säger åklagaren Nigel Pilkington till Sky News.

Pistolhotade familj

Det smarta rånet skulle kunna vara ett perfekt filmmanus. Polisen har också gett huvudrollsinnehavarna i kuppen smeknamn för att skilja på dem – såsom Shortie, Policeman, Hoodie, Stopwatch, Mr Average, Driver och Hi Viz.

Ligan var utklädd till poliser vid tillslaget mot Securitas depå i Tonbridge i Kent. Under pistolhot kidnappade de chefen Colin Dixon, hans fru och sjuårige son i bostaden. Han tvingades sedan släppa in dem i pengavalvet.

Männen fångades på övervakningskamerorna men kunde inte identifieras på grund av den genomarbetade maskeringen.

Klistrade på lösnäsor

Processen tog ett dygn och sköttes av frisörskan Michelle Hogg. Hon spände behå-band i ansiktena för att förändra dragen, klistrade på falska näsor, hakor och skägg.

Polisen misstänker att Michelle Hogg kände till hela planen men hon fick åtalsimmunitet mot att hon vittnade i rätten. Hon uppges nu ha fått ny identitet.

När ligan gick in i banken drog de på sig huvor utanpå maskeringen.

Polisen kunde lösa brottet tack vare ett hemligt tips.

Veckorna efter kuppen hittades sedlar, dumpade nästan som skräp, på olika platser i södra England. Men tre femtedelar av de 53 miljoner punden är fortfarande försvunna.

– Det är för tillfället mycket svårt att säga vart övriga pengar har tagit vägen, säger utredaren Mick Judge i brittiska medier.