Ville döda sin mamma – lejde torpeder

16-åriga dottern häktad för mordförsök

Foto: ilta sanomat
Sköts med armborst Den medelålders kvinnan träffades av en pil från ett armborst och flydde blödande ut på balkongen där hon desperat skrek på hjält. Snart avslöjades det att det var kvinnans tonårsdotter som lejt fyra män för att mörda mamman.
NYHETER

Den 16-åriga flickan ville döda sin mamma.

Så hon lejde fyra torpeder – som sköt mamman i huvudet med ett armborst.

Flickan och fyra män i 20-årsåldern sitter häktade för mordförsöket. Alla fem har erkänt.

Den 16 januari ringde en av männen på mammans dörrklocka i ett höghus i Helsingfors. Han sa att han ville prata om dottern och kvinnan släppte in honom, skriver TT.

Plötsligt kände hon en kraftig smärta i bakhuvudet, mannen hade skjutit henne med ett armborst.

Blodet rinnande

Enligt polisen var tanken att mamman, som är i 40-årsåldern, skulle svimma när hon träffades av pilen. Efter det skulle hon mördas på något annat sätt. Men planen gick fel.

Med blodet rinnande lyckades kvinnan fly ut på balkongen. Hon skrek desperat på hjälp medan hon såg två män fly från platsen.

Polisen lyckades snart få fast en av dem. I hans väska låg armborstet kvar. Han erkände och avslöjade vännerna – en efter en, enligt tidningen Ilta-Sanomat.

Planerade brottet

Helsingforspolisen misstänker att den 16-åriga dottern är hjärnan bakom brottet. Hon ska ha lejt en 19-årig man att mörda mamman. 19-åringen övertalade i sin tur två 20-åriga kompisar och en 21-åring att hjälpa till.

Under ett par veckor planerade de brottet tillsammans. Polisen har bland annat hittat en karta över brottsplatsen och mammans signalement i en dator i den 21-årige mannens hem.

Dottern och de tre yngre männen är nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. 21-åringen är misstänkt för medhjälp

Virtuell värld

– Man får känslan av att de levt i en virtuell värld och inte riktigt själva förstått vad de gjort. Därför är det svårt att se vad motivet var, säger kriminalkommissarie Juha Rautaheimo till Ilta-Sanomat.

Jill Sjölund