Han räddade hela familjen

Pappan: ”Jag såg bara rök”

NYHETER

Anders Enkvist trotsade eldsvådan.

Först räddade han sin familj.

Sedan sina hundar.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
han är pappa, maN, husse och hjälte Villan brand- och rökskadades men tack vare Anders Enkvist, 38, är familjen och alla djuren i tryggt förvar. ”Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde hänt om jag inte vaknat”, säger han. Anders står framför huset med sambon Helena Ulrichs, sonen Elias, 9, och hundarna Wilma och Nikki. Dottern Julia, 13, är inte med på bilden.

På fredagskvällen vaknade Anders Enkvist, 38, av att det luktade fränt hemma i villan i Johannisdal utanför Sparreholm.

– Jag kollade kaminen i vardagsrummet men det var inget. Det var först när jag gick mot nedervåningen som jag möttes av en vägg av rök.

Väckte familjen

Anders Enkvist väckte sambon Helena Ulrichs och tillsammans med barnen Julia, 13, och Elias, 9, lyckades de ta sig ut ur villan.

Men familjens två hundar var fortfarande kvar. Branden hade spridit sig men Anders Enkvist trotsade röken och tog sig åter in i villan.

– Allt jag tänkte på var att få ut hundarna. Jag hade en sådan adrenalinkick. Jag såg ingenting för all rök utan fick gå efter känslan.

Hunden hade svimmat

Den stora hunden, hovawarten Nikki, hade tuppat av av röken. Den lilla hunden, chihuahuan Wilma, satt längst upp i trappan. Efter många om och men lyckades Anders få ut de båda djuren.

Men än en gång var det någon som fattades – familjens katt Figaro.

– Jag försökte gå in i den brinnande villan en andra gång men röken var för tät, det gick inte, säger han.

När brandmännen kom lyckades de snart få branden under kontroll. Det var då man upptäckte att katten trots allt hade överlevt: den hade klarat sig genom att krypa in i en luftficka i källaren.