Supertanterna ger sig inte

NYHETER

Gudrun Schyman är Sveriges svar på Hillary Clinton.

Hon ger aldrig upp.

Samma skrot och korn.

Efter åtta, delvis stormiga år i Vita huset och sju år som senator skulle Hillary Clinton, 60, kunna vara mätt på politik.

Det är hon inte. Hon vill bli president i världens enda supermakt. Den första kvinnan som haft chansen.

På samma sätt förhåller det sig med Gudrun Schyman, 60 i juni. Hon ger inte heller upp.

Nere för räkning var hon när hon petades som vänsterpartiets ordförande efter fusk med deklarationen.

Skadeskjuten var hon när nästa skapelse, feministiskt initiativ, trots stor uppmärksamhet bara fick 0,68 procent, 37 954 röster, i förra valet.

Men, precis som Hillary Clinton, kommer Gudrun Schyman igen.

I går föreslog feministiskt initiativs styrelse att partiet ställer upp i valet till Europaparlamentet nästa år. Och i kommun-, landstings- och riksdagsvalen året därpå. Beslut tas på kongressen i maj.

Det är ett djärvt förslag. Feministiskt initiativ, fi, har inga pengar. Och nästan inga medlemmar, bara 1 100 vid senaste räkningen. Utan pengar eller medlemmar är det svårt, till och med mycket svårt, att göra sig hörd i den politiska debatten.

Men Gudrun Schyman har en plan. Den heter medlemsvärvning. Och betalande stödmedlemmar. Men framför allt heter den valet till EU-parlamentet nästa år.

I förra valet gick junilistan i ett slag från 0 till 14,5 procent. Det kanske inte är så många som kommer ihåg det nu, fyra år senare. Men ett alldeles nytt parti med nästan bara medelålders farbröder gjorde dundersuccé i ett val som alla stora partier hatar.

Gudrun Schymans analys är enkel. I EU-valet är inte höger och vänster lika viktigt för väljarna som i riksdagsvalet. Det handlar inte om vilka partier som ska sitta i regeringen. Alltså har fi en chans.

EU är en gubbhylla. Alltså har fi en chans, i alla fall bland dem som tycker det är viktigt med kvinnorepresentationen – och jämställdhetsfrågor.

EU-valen handlar mycket mer om person än de vanliga valen. Alltså har fi, och särskilt Schyman själv, en chans.

Hillary Clinton kom igen efter världens mest offentliga otrohetsaffär, makens prassel med Monica Lewinsky. Schyman lät sig inte golvas av Sveriges mest pub-lika alkoholproblem.

Clinton och Schyman ger sig aldrig. Det finns något befriande över det.