Kenyansk politiker ihjälskjuten

Polisen avlossar skott och använder tårgas mot demonstranter

Foto: ap
Våldet i Kenya fortsätter. Nu har en politiker dödats.
NYHETER

Parlamentsledamoten Mugabe Were sköts igår ihjäl utanför sitt hem i Nairobi.

Samtidigt ökar våldet i Kenya.

Två kenyanska militärhelikoptrar öppnade eld ovanför en folksamling i Naivasha i Rift Valley, rapporterar ett Reutersvittne.

Reuters reporter i Naivasha David Lewis sade att kulsprutesmatter hördes från helikoptrarna.

– Helikoptrarna dyker ner och bombarderar dem som har samlats.

Enligt polisen var vapnen laddade med gummimantlade kulor.

Över 600 människor hade samlats med skördeknivar och klubbor i högsta hugg. Helikoptrarna dök ner mot dem tre eller fyra gånger, samtidigt som två lastbilar med poliser beredde sig att försöka evakuera medlemmar av luofolket som bedömdes vara i fara.

Helikoptrarna öppnade också eld på andra ställen i staden. Det var inte omedelbart klart om någon dödats.

900 döda

Sammanlagt har över 900 människor dött i våldet efter valet i december. Cirka 250 000 människor har tvingats att fly.

Polisen sa att nästan 50 människor hade dödats de senaste 24 timmarna. Många höggs ihjäl eller blev skjutna av polisen under försök att utföra angrepp med machete eller sätta eld på byggnader i två oroliga områden i staden.

Parlamentsledamoten Mugabe Were, medlem i den besegrade presidentkandidaten Raila Odingas parti, blev den första politikern som dödades. Han sköts ihjäl utanför sitt hus i Nairobi på måndagen, sade en företrädare för polisen.

– Det ser ut att vara kopplat till våldet efter valet, men vi undersöker det, tillade han.

I huset samlades på tisdagsmorgonen mängder av anhängare för att sörja och protestera mot mordet. De skällde på poliserna som höll vakt. Det slutade med att poliserna sköt tårgas och ryckte in på området för att skingra massan av människor, rapporterar Reuters.

– Vi vill bara sörja i fred, sade en kvinna gråtande.

Tårgas och skott

Arga oppositionsanhängare samlades i slumområden och gick ut på gatorna i flera städer, sade ögonvittnen och AFP:s journalister.

Polis sköt tårgas och avlossade också skott för att skingra ett hundratal demonstranter i Kisumu, staden i väster som har varit orolig i flera veckor.

Bråk rapporterades också i Kakamega, också i väster, där sex bilar brändes, och i Nakuru, som har varit centrum för den senaste veckans våldshandlingar.

I slumstadsdelarna Kibera och Kaiole i Nairobi samlades demonstranter, rapporterade polis.

Manar till lugn

Oppositionen manade till lugn och återhållsamhet efter mordet i Nairobi på en av dess parlamentsmedlemmar.

– Det här är ett nytt slags våld, men låt oss vädja igen till människor att vara fredliga och svara på den här sortens våld genom att avvisa våld, sade Salim Lone, talesmannen för Raila Odingas parti ODM, till AFP.

– Det här är en mycket mörk dag för vårt land. Över tusen människor har dödats och nu har mordet på en parlamentsledamot fört våldet till en totalt ny nivå, sade han.

Nya förhandlingar

Våldsvågen har underminerat de senaste medlingsförsöken, ledda av förre FN-chefen Kofi Annan, att bryta dödläget efter valet.

Förhandlingar mellan de båda lägren i Kenyas politik ska officiellt inledas i dag, meddelar FN-gruppen kring Kofi Annan.

Den tidigare generalsekreteraren i FN kom till Nairobi den 22 januari för att leda medlingsförsök, och lyckades också efter två dagar förmå de båda rivalerna Kibaki och Odinga att mötas och skaka hand. Men såvitt känt har hittills inga regelrätta förhandlingar hållits.

TT-AFP