Given utgång i ryska valet

Putins kandidat Medvedev leder stort i opinionsmätningarna

1 av 4 | Foto: AP
Dmitrij Medvedev.
NYHETER

Det ryska presidentvalet är redan avgjort enligt de flesta bedömare.

Den siste kandidaten från den verkliga oppositionen är borta ur leken.

Nu ligger vägen öppen för Putins givne efterträdare, Dmitrij Medvedev.

En efter en har oppositionens män försvunnit från listan av personer som kandiderar till ryska presidentvalet den 2 mars.

Först ut var Garri Kasparov, en gång schackvärldsmästare, nu en av ledarna för oppositionsrörelsen ”Ett annat Ryssland.” Han hoppade av eftersom det ”i hela Moskva inte finns en enda plats” för hans rörelse att hålla möten på.

I slutet av december följde ledaren för partiet Högerkrafternas union, Boris Nemtsov, efter.

– Presidentvalet, precis som parlamentsvalet, kommer att bli en fars, eftersom kandidaterna inte har likvärdiga möjliheter att sprida sitt budskap, var Nemtsovs förklaring.

Uppmanar till bojkott

Han uppmanade två andra kandidater, Michail Kasjanov från partiet Folkets demokratiska union och kommunistledaren Gennadij Zjuganov att följa hans exempel. Kasjanov, tidigare rysk premiärminister, fortsatte kampen för att få ställa upp i valet. Han lyckades samla in de två miljoner namnunderskrifter som krävs för att få kandidera. Den 27 januari uteslöts han av ryska valmyndigheten. 13,38 procent av underskrifterna var inte giltiga, enligt myndigheten.

Nu uppmanar han till valbojkott och planerar en protestmarsch genom Moskva den 10 februari.

Även kommunistledaren Zjuganov har funderat på att lämna valrörelsen på grund av den ensidiga valbevakningen i ryska medier. Nu har han ändå bestämt sig för att kandidera.

Därmed står valet den 2 mars mellan fyra kandidater:

Dmitrij Medvedev, 42. I dag vice premiärminister i den ryska regeringen. I december förra året lanserades han som presidentkandidat av bland andra det största ryska partiet, Enade Ryssland. Han stöds av sittande president Vladimir Putin. I den senaste mätningen från opinionsinstituet Vtsiom fick han drygt 60 procent av väljarstödet och väntas vinna en enkel seger den 2 mars.

Vladimir Zjirinovskij, 61. Ledare för det ultranationalistiska partiet Liberaldemokraterna, som också är det tredje största partiet i ryska parlamentet duman. Han har tidigare ställt upp i flera presidentval. I den senaste opinionsmätningen fick han 7,5 procent av väljarstödet.

Gennadij Zjuganov, 63. Ledare för kommunistpartiet som fick näst flest röster i parlamentsvalet i december. Har ställt upp i presidentvalet flera gånger tidigare. Stöddes i den senaste opinionsmätningen av drygt sex procent av väljarna.

Andrej Bogdanov, 38. Ledare för det lilla partiet Rysslands demokratiska parti. Bogdanov lyckades oväntat samla ihop de två miljoner namnunderskrifter som krävdes för att godkännas som presidentkandidat. Fick 0,2 procent av väljarstödet i den senaste mätningen. Bogdanovs parti vill att Ryssland ska gå med i EU.