13 gripna i razzia mot Bandidos

"En lyckad och samordnad insats"

NYHETER

Misstankar om grov ekonomisk brottslighet låg bakom polisens tillslag mot 13 adresser i Skåne och Göteborg.

Personer inom Bandidos-sfären misstänks ha hjälpt företag med hederlig fasad att betala ut svarta löner.

13 personer greps i razzian.

– Typiskt sett brukar det handla om företag inom städ-, bygg- och bemanningsbranschen, sade Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne till TT på tisdagseftermiddagen.

Då hade aktionen som sysselsatt ett hundratal poliser och personal från Ekobrotts- och kronofogdemyndigheterna just avslutats. På 13 adresser i eller i närheten av Helsingborg, Malmö, Ystad och Göteborg gjordes husrannsakan, 13 personer greps och handlingar och datorer beslagtogs. Av bara farten fick polisen också tag på mindre mängder vapen och narkotika.

– En lyckad och samordnad insats mot den grova och organiserade brottsligheten, sammanfattade Malmquist.

Femton miljoner

På en presskonferens i Malmö berättade han och chefsåklagare Mats Mattsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Malmö, om misstankarna som gäller grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt skattebrott åren 2006 och 2007. Omfattningen ligger kring 15 miljoner kronor.

Med hjälp av en skiss visade Mattsson hur utåt sett seriösa företag går tillväga, när de skaffar sig otillbörliga konkurrensfördelar genom att betala sin personal svart utan att det syns i bokföringen. Kretsarna kring Bandidos startar företag utan verksamhet som fakturerar det ”vita” företaget för fiktiva tjänster på samma belopp som de svarta lönerna, enligt chefsåklagaren.

Västkusten

Bifigurer, så kallade ”målvakter” och ”gångare” hjälper till i olika delar av affärerna, men har oftast inget grepp om helheten.

– De inblandade företagen finns företrädesvis på Västkusten, sade han.

Enligt både Mattsson och Malmquist har den här typen av brottslighet de senaste åren blivit viktig för de kriminella gängen. Gängens rykte som hårdföra gör det ofta svårt att få de inblandade att berätta.

– Det råder en ”code of silence”, sade Mattsson.

I första skedet går hans och övriga utredares arbete nu ut på att få så många som möjligt av de gripna nyckelfigurerna i härvan häktade. Därefter behövs minst några månaders ytterligare jobb innan det kan vara dags för eventuella åtalsbeslut.

FAKTA

Senaste tillslagen mot mc-gäng

Den 23 januari slog Skånepolisen till mot mc-gänget X-team Sverige, som är anhängare till Bandidos. Åtta personer anhölls men försattes ett par dagar senare på fri fot. Brottsmisstankarna mot de sex männen och två kvinnorna gäller narkotikabrott, vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Tillslaget var ett led i en polissatsning mot gängkriminalitet.

Den 14 januari greps fem män i samband med ett polistillslag mot Bandidos lokaler på Hisingen i Göteborg. Bakgrunden är ett misstänkt grovt rån mot en eller flera i gänget den 8 januari. Flera av dem häktades, bland dem mannen som pekas ut som Bandidos ledare.

Den 18 december slog polisen till mot Bandidos i Västerås. Flera personer greps och misstankarna gällde främst grov utpressning.

(TT)