Elever vill bli smartare – dopar sig

NYHETER

Akademiker dopar sina hjärnor för att bli smartare.

Receptbelagda mediciner missbrukas på universiteten.

Foto: Foto: IBL
FARLIGT MISSBRUK Studenter kan lockas att försöka förbättra sin hjärnkapacitet.

Två forskare från universitetet i Cambridge i England slår larm om den nya trenden inom akademikervärlden: hjärndopning.

Mediciner som ursprungligen skapades för att hjälpa sjuka i bland annat alzheimer och adhd används nu av studenter och forskare för att prestera bättre.

Hoppas på bättre minne

Bättre minne och koncentrationsförmåga är några av effekterna som användarna hoppas på. En studie bland amerikanska collegestudenter visade att upp till sju procent av dem någon gång provat hjärndopning.

– Man kan räkna med att det finns även i Sverige men jag känner inte till att någon av mina kollegor ska ha testat detta, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Han har under många år studerat hur dopningsmedel påverkar människan, och varit forskningsansvarig i den narkotikapolitiska samordningen vid regeringskansliet. Han varnar nu för riskerna med hjärndopning. Många av medicinerna som missbrukas är klassade som narkotika.

Pokerspelare erkände

– Många av de här preparaten kan man plocka hem från internet men det finns naturligtvis risker med detta, säger Fred Nyberg.

Men det är inte bara akademiker som äter piller för att prestera bättre. En som offentligt erkänt att han använt hjärndopning är pokerspelaren Paul Philips, 35, från Kalifornien.

– Det är inget snack om saken, det gjorde mig till en mycket bättre spelare, sa Paul Philips.