Sexbilder utlöser politiskt bråk

Kd och fp har frontalkrockat om konst

NYHETER

Alliansens kristdemokrater och folkpartister i Alingsås har frontalkrockat om konsthallens bilder av sex.

– Stäng, säger kd.

– Censur, kontrar fp.

Debattsoppan kring den kontroversiella utställningen A history of sex av konstnären Andres Serrano blir inte mindre het av att även nynazister i Nationalsocialistisk front (NSF) i flygblad framfört samma budskap som kd.

”Som boende i Alingsås bidrar du till denna utställning eftersom det är kommunen som står bakom denna. Det är dina skattepengar som används för att visa pornografin”, skriver de och uppmanar till protest.

Bilderna ställdes senast ut i Lund, där de vandaliserades av nynazister.

I Alingsås cirkulerar nu en vakt ständigt i lokalen under öppettiden och en polispatrull gör ett besök då och då.

Det är en åldersgräns på 15 år och ett slags förrum är uppbyggt med information så att besökare ska veta vad de ger sig in i om det tar ytterligare steg in i konsthallen.

”Omdömeslöst”

– Bilderna är provocerande och vi varnar också tydligt. Det är inte bara att slinka in, säger intendent Pontus Hammarén till TT.

– Väl inne är man omgiven av fräna bilder, som för många inte är så märkvärdiga medan de för andra är väldigt utmanande.

Kristdemokraterna i Alingsås har gått i taket och anser att bilderna är djupt provocerande och kännetecknas av en enastående omdömeslöshet.

”Ta ner bilderna och avsluta utställningen”, skriver kd i Alingsås Tidning. ”Yttrandefrihet - absolut, men var finns omdömet?”

Lennart Karlsson, kd:s ledamot i kultur- och fritidsnämnden, vill emellertid inte låta sig intervjuas av TT.

”Olycklig censur”

Nämndens ordförande, folkpartisten Lars Lundgren, värnar också om yttrandefriheten:

– Politiker ska inte gå in och bestämma vilka tavlor som ska visas eller vilka böcker som ska läsas. De ska hålla sig borta, oavsett vilket parti man tillhör.

– Det är olyckligt att politiska partier går in och tycker vad andra ska göra och olyckligt om politiska partier vill censurerar i det offentliga rummet, säger Lars Lundgren.

Kommunens budget för utställningsverksamhet är 200 000 kronor. A history of sex kostar 50000.

”Att det är våra kommunala skattemedel som används gör givetvis inte saken bättre”, skriver kd i Alingsås. Liknande argument använder nynazisterna.

– Vi har överhuvudtaget ingen koppling till NSF och är ett parti som sätter människan och yttrandefriheten i centrum, säger kd:s pressekreterare Lennart Sjögren till Svenska Dagbladet på nätet.

Göran Sjögren/TT

ARTIKELN HANDLAR OM