Värsta snöstormen på 50 år i Kina

Minst 30 miljoner drabbade av strömavbrott

Foto: AP
Stillastående lastbilar på motorvägen mellan Peking och Zhuhai.
NYHETER

PEKING. Miljontals kineser som drabbats av den värsta snöstormen som drabbat Kina på 50 år får nu hjälp av militären.

Snökaoset har stoppat transporter och strömförsörjning i stora delar av landet.

Omkring 78 miljoner människor berörs av kallfronten med ymnigt snöfall som legat över mellersta, södra och östra Kina i två veckor. Snöovädret anses ha orsakat minst 50 dödsfall.

Närmare en halv miljon soldater har mobiliserats för att bistå räddningsstyrkorna. En miljon poliser har satts in för hålla igång trafiken på de hala motorvägarna.

Soldaterna har fått order om att ge den hjälp de lokala regeringarna begär, rapporterar statliga medier.

Brist på vatten

I många mindre städer och byar som isolerats till följd av snöovädret råder brist på förnödenheter. Allvarligast är bristen på dricksvatten. Arméhelikoptrar ska försöka nå ut till dessa orter.

Hälsodepartementet har sänt ut 14000 läkare för att behandla sjuka och skadade människor.

Snöstormen drabbade landet när resandet är som intensivast. Miljontals kineser reser till släkt och vänner under årets största högtid, det kinesiska nyåret. Samtidigt har det blivit stopp i både väg- och järnvägstrafiken.

– Jag har arbetat i Guangzhou i tio år och jag åker hem varje år. Jag har aldrig varit med om en sån här oreda tidigare, sade fabriksarbetaren Xiao Zhou som väntade på järnvägsstationen i den sydkinesiska staden.

Höjda matpriser

Minst 30 miljoner av befolkningen på 1,3 miljarder har drabbats av strömavbrott när behovet av el ökat drastiskt men distributionen av kol, den främsta energikällan, samtidigt störts.

De besvärliga väderförhållandena har även lett till inställda matleveranser, vilket i sin tur fått livsmedelspriserna att rusa i höjden.

Det är alarmerande tecken för regeringen och fick premiärminister Wen Jiabao att ge sig ut bland plågade tågpassagerare i Kanton (Guangzhou).

– Det här har varit svårt för oss alla. För närvarande arbetar varenda nivå i regeringen för att återställa elektriciteten, därefter kan transporterna återupptas, sade han till resenärerna på huvudstationen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM