Nya mejlproblem för Telias kunder

NYHETER

Telia har drabbats av nya problem med sin e-posttjänst. En krånglande server låg bakom störningarna som under onsdagen påverkade ungefär 150 000 av företagets mejlkonton.

Vid fyra-tiden på torsdagsmorgonen var problemen lösta. Inga mejl ska ha gått förlorade, enligt Telias Soneras presschef Jan Sjöberg.

Strax efter nyår kraschade en av Telias e-postservrar kraschade. 1 800 000 mejl hindrades från att komma fram till sina mottagare och två veckors mejl försvann spårlöst för minst 30 000 av Telias e-postkonton.

Nu har nya problem uppstått. De började redan på onsdagsmorgonen då en av de centrala servarna tappade ström. I normala fall ska den klara ett kortare strömavbrott utan att påverkas, men så var inte fallet denna gång.

Efter intensivt reparationsarbete på förmiddagen fungerade mejltrafiken normalt igen strax före lunch. Men under kvällen hade nya problem uppstått.

150 000 konton drabbade

Hur många kunder som är drabbade är svårt att säga, men man räknar med att ungefär 150 000 konton påverkas. De kunder som äger dessa konton kunde varken ta emot mejl eller logga in på sina konton.

Vid fyra-tiden på torsdagsmorgonen var problemen lösta och e-posttjänsten fungerade igen. Inga mejl ska ha försvunnit som skedde under haveriet i början av januari.

– Sedan trafiken kom igång ska det inte vara någon fördröjning. Kunderna ska man kunna gå in hämta mejlen, säger Telia Soneras presschef Jan Sjöberg till aftonbladet.se.

FAKTA

Även Spray har mejlproblem

Även Spray har haft stora problem med sin e-posttjänst den senare tiden. Felen uppstod för ungefär en vcka sedan då Lycos Europe, som äger Spray, uppdaterade sin plattform vilket i sin tur påverkade Sprays e-posttjänst.

Under veckan som har gått har därför många av företaget kunder, oklart hur många, haft stora problem med att ta emot och skicka mejl.

Problemen är numera inte lika stora som de var tidigare under veckan, men kvarstår till viss del fortfarande. När problemen är lösta är oklart.

– Jag skulle vilja säga att det blir helt klart inom de närmaste dagrna, men jag vet faktiskt inte när det blir, säger Fredrik Pallin, presschef på Spray.